Издания / премиери

Премиера на „Произходът на тоталитаризма“ от Хана Арент

Книгата се издава за първи път на български език в нейната цялост и включва трите ѝ основни части: Антисемитизмът, Империализмът, Тоталитаризмът

Премиера на „Произходът на тоталитаризма“ от Хана Арент
◊ ПОКАНА
 
На 6 юни в 19:00 ч. ви каним на премиера на „Произходът на тоталитаризма“ от Хана Арент. Очакваме ви в Топлоцентрала, Сцена бар.
 
Книгата „Произходът на тоталитаризма“ се издава за първи път на български език в нейната цялост и включва трите ѝ основни части: Антисемитизмът, Империализмът, Тоталитаризмът. Това е най-ранният мащабен труд на Хана Арент, донесъл ѝ международна известност. Още с публикуването му през 1951 г. той предизвиква широка дискусия в научните среди с интерпретациите, които са извън доминиращите парадигми. Разгледани са предпоставките за възникването и последвалия възход на антисемитизма в Европа през XIX век; пътят на новия империализъм от 1884 г. до началото на Първата световна война, появата на расизма като идеология и съвременното му приложение като идеологическо оръжие. Тоталитаризмът е дефиниран като „нова форма на управление“, която се различава от други форми на политическо потисничество, като деспотизъм, тирания и диктатура. Съветският и нацисткият тоталитарен режим, анализирани паралелно, са определени като по-късна и зловеща трансформация на европейския колониализъм.
Le Monde поставя „Произходът на тоталитаризма“ сред 100-те най-значими книги на XX век; National Review я класира на 15-о място в своя списък на най-добрите нехудожествени книги на века.
 
В събитието ще участват преводачите на „Произходът на тоталитаризма“ Камен Лозев и Ирина Васева, директорът на Дипломатическия институт Таня Михайлова, а в ролята на модератор влиза Николай Ценков. На място ще имате възможност да закупите изданието с отстъпка.
 
* * *
Изданието е осъществено в сътрудничество с Дипломатическия институт към министъра на външните работи на Република България в рамките на проект DFPO-1.004-0001-C01 „Стратегическо сътрудничество между България и Норвегия в подкрепа на международните ангажименти на България за борба с антисемитизма и опазването на еврейското наследство“, финансиран от Фонда за двустранни отношения на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.
Автор:
Издателство „Колибри“
Публикация:
05.06.2023 г. 17:21
Етикети:
Хана Арентпредставяне на книгаИздателство „Колибри“
Ирина Васева
Камен Лозев
„Произходът на тоталитаризма“
Посетено:
408
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/37090-premiera-na-proizhodat-na-totalitarizma-ot-hana-arent