Издания / премиери

Среща с македонския писател Деян Трайкоски и представяне на романа "Изневяра"

1 юни 2023,18:30 ч., Културно-информационен център на Република Северна Македония

Среща с македонския писател Деян Трайкоски и представяне на романа "Изневяра"

◊ ПОКАНА

Издателство "Парадокс" има удоволствието да Ви покани на среща с македонския писател Деян Трайкоски и представяне на неговия  роман "Изневяра", в превод на проф. Божидар Манов. Събитието, организирано с подкрепата на Културно-информационния център (КИЦ) на Република Северна Македония, ще се състои в четвъртък, 1 юни, от 18:30 ч. в КИЦ, ул. "Оборище" 7.

Книгата ще представи писателката Елена Алексиева, а модерацията на събитието е поверена Дарина Анастасова ("Арт Ефир", БНР).

Ще се радваме да се видим в уречените ден и час и да поговорим за една наистина чудесна книга на по питие.

Ето и малко повече за въпросната книга:

"Възможна ли е друга вярност, освен тази към себе си? Възможна ли е друга любов, освен тази, която те превръща в свръхчовек? И когато се откажеш от обикновената любов и останеш насаме със свръхчовека в себе си – възможно ли е да го приемеш и обикнеш? Блестящ, ницшеански по дух и библейски в своята поетичност роман на един от най-интересните и оригинални съвременни македонски писатели, Деян Трайкоски, „Изневяра" изправя читателя не просто пред невъзможността на романтичния идеал, а пред неговата дълбока и странно жизнеутвърждаваща безсмисленост."  ~ Елена Алексиева


Какво би било, ако Ромео и Жулиета се бяха родили на Балканите? Или пък Слънцето и Луната? Най-общо казано, любовта им би представлявала прозаична метафизика. Прегорял комат хляб със свинска мас, поръсен със самодивски прашец.

Романът „Изневяра" разказва историята на двама влюбени, родени под нещастлива звезда в Македония от второто десетилетие на ХХ век. Соне („Слънце") заминава на гурбет в Америка, за да се замогне и да получи ръката на любимата си Мена („Месечина"). Сблъсъкът на героя с „другостта" на Новия свят води до своеобразен разпад на личността му, до размиването на неговите идеали и до най-страшната от всички изневери – тази към себе си. При все това „Изневяра" не е любовен роман, наситен с трагизъм. Деян Трайкоски комбинира философски съждения със злободневини, умело сменя  речеви характеристики и стилови отсенки и изгражда многопластов и дълбоко човешки разказ за Историята, носен от пълнокръвни герои." ~

Деян Трайкоски е роден през 1977 г. Завършва философия във Философския факултет в Скопие. Автор е на романите „Истина. Любов. Рашомон" (2012) и „Изневяра" (2014), както и на стихосбирката "Филмови песни" (2022). Управител и главен редактор на  издателство „Прозарт Медия", както и създател и директор на Международния литературен фестивал "PRO-ZA Balkan". Работил е като журналист, филмов критик, селекционер на кинофестивали, редактор, издател. Трайкоски е член на Международната федерация на филмовите критици ФИПРЕСИ, на Асоциацията на македонските писатели и на Македонския ПЕН център. Живее и работи в Скопие.

Романът "Изневяра" е удостоен с наградата „Македонски литературен авангард" и е преведен на редица езици, сред които английски, немски, арменски, арабски, сръбски и албански.

Автор:
Издателство "Парадокс"
Публикация:
31.05.2023 г. 17:54
Етикети:
Елена Алексиевароманпредставяне на книгасрещаИздателство "Парадокс"
Дарина Анастасова
проф. Божидар Манов
"Изневяра"
Деян Трайкоски
Посетено:
299
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/37057-sreshta-s-makedonskiya-pisatel-deyan-traykoski-i-predstavyane-na-romana-iznevyara