Издания / премиери

Четири нови заглавия от издателство „Точица" по време на Пролетния панаир на книгата

На 1 юни ще бъде представянето на „Писма до всеки и до всички" в рамките на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи

Четири нови заглавия от издателство „Точица" по време на Пролетния панаир на книгата

От 29 май до 04 юни ще продължи тазгодишния Пролетен панаир на книгата. Издателство „Точица" отново ще се срещне със своите читатели на Шатра 32.

Буквално току-що от печат излезе най-новата книга, преведена на български език, на германския автор и илюстратор Себастиан Мешенмозер - „Господин Катеричко знае пътя към щастието". Българските читатели вече познават неговата работа от друга книга на „Точица", която излезе през последните месеци: „Гордън и Тапира". А „Господин Катеричко знае пътя към щастието" се появява буквално съвсем навреме:

„Пролет е. И таралежът е зърнал отдалеч очарователна таралежка. А после е избягал! Добре че има приятел като господин Катеричко с неговите геройски опити да му помогне да се покрие с чест и слава."

Освен Пролетния панаир по същото време се провежда и Международния литературен фестивал за деца. На 1 юни от 11:00 ч. на откритата сцена пред НДК на Фестивала ще бъде представянето на още една от новите книги на издателството: „Писма до всеки и до всички" от Тон Телехен. Както подсказва заглавието, това е книга от писма – старомодни писма на хартия, поставени в плик. Обикновени? Ни най-малко. Нали става въпрос за вселената на Телехен, в която всеки обитател на гората има свой неподражаем характер, също като в „Мечо Пух" или други любими детски класики. В тази книга деца и възрастни ще преоткрият желанието да пишат. Това обаче е книга за опитът да стигнем до другите, да общуваме с тях. Животните от историите на Тон Телехен пишат едно до друго, до масата, до самото писмо, до слънцето... Така разбираме, че общуването е едно от най-творческите неща, с които можем да се заемем. Затова на 1 юни, заедно със Зорница Христова, децата са поканени да създадат свои неповторими писма.

Преди броени дни излезе и още едно попълнение в поредицата „Философски закуски" от Мишел Пюеш и Брижит Лабе, с илюстрациите на Жак Азам: „Войната и мирът". Във „Философски закуски" авторите използват дълбочината на философията и живия език на детската литература, за да търсят отговори на различни въпроси. Въпроси, които безпокоят децата, но не само тях. Този път темата е особено актуална. Защото започналата миналата година война в Украйна още продължава и много деца (и възрастни) се тревожат, задават си въпроси. Защо изобщо има войни? Има ли друго право освен правото на силния? Как се решават тези проблеми между хората? А между държавите? Какви недостатъци имат решенията, които сме намерили досега?

Част от тези въпроси получават своя логичен и разбираем отговор. Досега в българското издание на поредицата се питахме: „Как може да се избегне насилието?", „Неуважение ли е да не харесаш яхнията на леля си?", „Скучна ли е демокрацията и не е ли по-лесно един да решава всичко?", „Трябва ли човек да се променя, за да има приятели?", „На какво може да ни научи провалът?" и „Как да разберем какви сме всъщност?". И разсъждавахме над ситуации, извадени сякаш от „Малкият Никола".

През май беше и премиерата на втората книга от поредицата, която представя експозициите на различни софийски музеи и галерии: Още един ден в музея". Двете книги са замислени като детския пътеводител в света на предметите и техните истории са разказани под формата на комикс. Автори са Тодор Петев и Зорница Христова, илюстрациите са на Сияна Захариева. В „Още един ден в музея" ще видим как насекомите гласуват дали човекът е полезен за природата или не; ще разговаряме с праисторически животни, ще попътуваме из Африка и българските фолклорни области, ще разберем как се става хаджия, ще поговорим с героите на Златю Бояджиев и ще си посветим с фенера на Ярослав Вешин... а най-накрая ще си направим свой собствен музей!

Вече има и страхотни стикери с герои от книгата, които ще са достъпни на Пролетния панаир на книгата.

.
Проектът се реализира с финансовата подкрепата на Национален фонд „Култура", програма „Възстановяване и развитие на частни организации в областта на културата".

Книгата „Още един ден в музея" е издадена с финансовата подкрепа на Столична община и в партньорство с Фондация „Моят музей".

 

Автор:
Демна Димитрова
Публикация:
31.05.2023 г. 12:06
Етикети:
Тон Телехенпредставяненови книги
„Писма до всеки и до всички"
„Господин Катеричко знае пътя към щастието"
„Още един ден в музея"
„Войната и мирът"
Пролетен панаир на книгата 2023
издателство „Точица"
Посетено:
535
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/37040-chetiri-novi-zaglaviya-ot-izdatelstvo-tochitsa-po-vreme-na-proletniya-panair-na-knigata