Издания / премиери

Премиера на книгата "Изместването на страха" от Цветанка Еленкова

29 май 2023, 19 ч., Литературен кът на Пролетния панаир на книгата, Парк НДК

Премиера на книгата "Изместването на страха" от Цветанка Еленкова
◊ ПОКАНА
 
Премиера на книгата "Изместването на страха" от Цветанка Еленкова
 
В първия ден от Пролетния панаир на книгата ви очакваме на премиерата на книгата „Изместването на страха“ с участието на авторката Цветанка Еленкова, писателката Теодора Димова и литературната критичка Кристина Йорданова. Модератор ще бъде Тони Николов.
 
Заповядайте на 29 май (понеделник) от 19 ч. на сцената на
Литературния кът на Пролетния панаир на книгата, в парка пред НДК.
 
Сборникът „Изместването на страхавключва есета и стихове, посветени на християнската вяра. Редактор на книгата е Теодора Димова, Бойко Колев е автор на картината на корицата, а художественото оформление е на Николай Киров.
 
„Есетата и стиховете в тази малка книжка са писани в състояние, в което разумът е слязъл в сърцето и те двете образуват ново сетиво, което свободно се движи във времето на Стария и Новия завет, във времето на Сътворението, като говори от гледната точка на сегашния ден, без вековете и хилядолетията да представляват някаква пречка за това сетиво. Прозорливо, любвеобилно сетиво, до което тревогите не могат да достигнат, пред което страховете се отместват… Пред такъв поглед към света животът някак се смълчава, потопява се в първозваната си същност, в своето състояние преди грехопадението, в своята богоподобност… Авторката преживява богословието като поезия, като показва и на читателя, че когато се гледа през такъв поглед, се прониква по-надълбоко и се разкриват скритите съкровища на богословието.“ ~ Теодора Димова
 
 
Цветанка Еленкова (р. 1968 г.) е поет и есеист. Има издадени шест стихосбирки и две книги с есета, едната от които за фреските на Софийската Света гора „Български фрески: празник на корена“. Стихосбирката ѝ „Седмият жест“ има издания в Англия, Испания, Сърбия и Франция, а „Изкривяване“ – в Англия, САЩ и Франция. Нейни стихотворения са превеждани на повече от двайсет езика. През 2019 г. печели наградата „Дъбът на Пенчо” за поетическо творчество, а през 2021 г. – наградата на Английския ПЕН за стихосбирката „Увеличение четиридесет“. През 2018 г. завършва магистратура по богословие в Богословския факултет към Софийския университет с тема върху аскезата в биографичните стихотворения на св. Григорий Назиански. Същата година е приета за докторант.
 
 
Автор:
Фондация "Комунитас"
Публикация:
27.05.2023 г. 13:52
Посетено:
303
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/37015-premiera-na-knigata-izmestvaneto-na-straha-ot-tsvetanka-elenkova