Издания / премиери

Ивайла Александрова представя в Пловдив романа „Оловна тишина. Историята на един разстрел"

25 май 2023, 18.30 ч., Културен център на Радио Пловдив

Ивайла Александрова представя в Пловдив романа „Оловна тишина. Историята на един разстрел"
◊ ПОКАНА
 
Литературен фестивал „Пловдив чете" I ПРОЛЕТ

Издателство "Жанет 45" и Радио Пловдив

представят 

Ивайла Александрова в Пловдив с документалния ѝ роман „Оловна тишина. Историята на един разстрел"

Модератор: Младен Влашки

25 май, четвъртък в 18.30 ч. 
Културен център на Радио Пловдив,
гр. Пловдив, ул. "Дондуков" 2

Вход свободен

 
За книгата: 
 
"Ивайла Александрова не громи идоли и не сваля ореоли. Оценките, доколкото ги има, не идват от нея. Тя не произнася присъди, нито контраприсъди – оставила ги е на другите, на нас.

Най-голямото и важно постижение на тази книга е, че от дълбината на морето от факти – факти, които не спираха да изскачат до края по един почти свръхестествен начин, сякаш чакали осемдесет и повече години точно този момент – в крайна сметка действително се е надигнала истината, и то не само тази за конкретния случай, а понятието за истина изобщо – такова, каквото най-много ни плаши.

Този разказ не ни казва нищо, което не знаем за човешката природа и за което не можем да се досетим – и в това е целият му ужас. В него Вапцаров не е нито монумент, нито случайна жертва. Той е човек, направил своя съзнателен избор и понесъл възможно най-тежките последствия от него.

Трудно ми е да преценя за кого повече е тази книга – за живите или за мъртвите. Защото всяка смърт отнема от онези, които остават след нея, много повече от изгубения близък човек. Адските кръгове са много повече и се простират далеч преди и след, достигайки чак до днешното."
— Елена Алексиева

"Това изследване е безпощадно спрямо всякакви манипулации относно Вапцаров, неговия архив в паметта на българите и неговото творчество. Изпълнено е с научна точност, с много прозорливост в търсенето – изворовият материал е безспорен и в голяма част непознат – без идеологизации или субективизации. Издаването му е просто дълг към българското себепознание."

— Младен Влашки
 
* * *
 
Събитието се организира от Литературен фестивал „Пловдив чете", издателство "Жанет 45" като част от Календара на културните събития на град Пловдив за 2023 и с подкрепата на Община Пловдив.
 
Програмата за предстоящите събития ще намерите тук.
 
Автор:
ИК "Жанет 45"
Публикация:
25.05.2023 г. 11:45
Посетено:
419
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/36994-ivayla-aleksandrova-predstavya-v-plovdiv-romana-olovna-tishina-istoriyata-na-edin-razstrel