Издания / премиери

Балетът „Ромео и Жулиета“ с оригинална хореография на Сергей Бобров

Предпремиера - 27 май 2023, 19 ч., Държавна опера Варна

Балетът „Ромео и Жулиета“ с оригинална хореография на Сергей Бобров

На 27 май 2023 г. балетът на Държавна опера Варна ще играе предремиерно балета „Ромео и Жулиета“. Музиката е на Сергей Прокофиев, а публиката ще види нова хореография на балетмайстора на трупата Сергей Бобров. Оркестърът ще дирижира Иван Великанов. Сценографията и костюмите са на Ася Стоименова. За ролята на Жулиета репетират Анастасия Лебедик, Клер Мари Гилард Лестан и Мартина Префетто. Ролята на Ромео ще интерпретира Марко Ди Салво. Като Меркуцио ще видим Павел Кирчев, а като Тибалт - Пиер Гастон.

Премиерата ще бъде на 8 август 2023 г. на XIV фестивал Опера в Летния театър на Варна.

„Ромео и Жулиета“ е третият най-поставян балет в света след „Лебедово езеро“ и „Лешникотрошачката“. Той е предизвикателство за всеки зрял хореограф. Самият Сергей Бобров е играл в него на сцената на Болшой театр. Той е ученик  на една от иконите в танца на ХХ век Юрий Григорович. Сега Сергей Бобров има нов творчески импулс за трагичната история на Шекспир и ново режисьорско решение. Няколко глинени скулптури от Катедралата в Йорк, Англия го вдъхновяват за танцовата стилистика при клана Капулети. „В моя спектакъл Меркуцио не е просто друг Ромео, той има свой театър, в който забавлява хората. Меркуцио се надсмива над Ромео и неговата любов, както и над чувствата между Тибалт и синьора Капулети, но това му коства живота“, казва Бобров.

Очакванията на публиката са големи. В Балетната гала през април беше показан откъс от новия спектакъл и той е наистина впечатляващ – голяма продукция с впечатляващи режисьорски находки, силно актьорско и танцово присъствие. Костюмите са изключителни в духа на Ренесансова Италия и същевременно с препратки към други времена и култури. Те са ключови за пресъздаването на идеята на режисьора – карнавал, който се превръща в карнавал на Смъртта и Любовта. 

„Ромео и Жулиета“ е знаков балет за варненската трупа. Той е поставен за пръв път у нас именно във Варна от балетмайсторите Галина и Стефан Йорданови по тяхна хореография. През 2015 г. Държавна опера Варна проведе Първи международен балетен форум в памет на Мая Плисецкая. Като един от нейните партньори Сергей Бобров постави своя редакция на „Ромео и Жулиета“. Постановката се игра на фестивала Опера в Летния театър с артисти от Красноярския театър за опера и балет и Държавна опера Варна. През февруари тази година публиката край морето посрещна отново „Ромео и Жулиета“ с версия на Сабрина Боско и сега – с новите инвенции на Сергей Бобров.

Автор:
Искра Сотирова
Публикация:
25.05.2023 г. 10:23
Посетено:
317
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/36975-baletat-romeo-i-zhulieta-s-originalna-horeografiya-na-sergey-bobrov