Издания / премиери

Холограма на „Бай Тошо“ поема властта в новия роман на Иво Сиромахов

Демокрацията е само блян, а корупцията – основна форма на управление в пронизващата сатира на популярния писател

Холограма на „Бай Тошо“ поема властта в новия роман на Иво Сиромахов

Демокрацията е само блян, а корупцията – основна форма на управление в пронизващата сатира на популярния писател. 

С пророческия си роман „Певицата взема властта“ популярният български писател, журналист, драматург и сценарист Иво Сиромахов прицели острото си като стрела перо право в родната политическа класа, поставяйки наглед скандалния въпрос: „Какво би станало, ако чалга певица управлява България?“

Сега авторът на бестселърите „У майкини“ и „Майкини и другите“ гръмко се завръща в политическата тематика с новия си, още по-суров и пронизващ роман „Бай Тошо“. Сред страниците му читателите ще открият нова доза от безмилостната сатира на Сиромахов – абсурдно огледало на съвременната реалност, в което малцина имат смелостта да се погледнат.

България в наши дни. Кризата в парламента се разраства с всеки изминал ден, в който политиците продължават да се мотаят и да не достигат до консенсус за правителство. Народът става все по-нетърпелив, а крясъците „Оставка“ – все по-шумни и многобройни.

Опитали всяка възможна рокада в управлението, която да запази постоянния приток на обществени поръчки и милиони по сметките им, дори задкулисните кукловоди са се оказали в безизходица. Перфектният човек за позицията просто не съществува.

Но какво, ако кандидатът не е човек? В пристъп на гениалност един олигарх ще се възползва от модерните технологии, за да предложи нов „баща на нацията“, когото мнозина вече познават. И ето го – един бутон Install по-късно –  „Бай Тошо“ е отново сред живите... Ей сега ще я оправим тази държава!

Обилно напоен с характерното чувство за хумор на Иво Сиромахов, гарнирано с дебел слой нагарчаща ирония за времената, в които живеем, „Бай Тошо“ е проницателен и въздействащ роман, в който демокрацията е само блян, а корупцията – основна форма на управление.

Гротескна и цинична в стила си, но винаги плашещо прозорлива, през призмата на смеха тази сериозна книга изобличава някои от най-тъжните и пагубни привички на политиката у нас.  

 

Автор:
Темз Арабаджиева, изд. Сиела
Публикация:
20.05.2023 г. 13:45
Посетено:
404
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/36960-holograma-na-bay-tosho-poema-vlastta-v-noviya-roman-na-ivo-siromahov