Издания / премиери

Радослав Бимбалов представя романа „Екстазис“ на 17 май

Пригответе се за плътна и поетична проза, същевременно интимна и изящна, но и безпощадна в коментара си за съвременния свят

◊ ПОКАНА

Радослав Бимбалов представя романа „Екстазис“ на 17 май

Пригответе се за плътна и поетична проза, същевременно интимна и изящна, но и безпощадна в коментара си за съвременния свят.

С появилия се преди година сборник с разкази „Млък“ рекламистът и общественик Радослав Бимбалов се спусна по тесните улички на големите литературни търсения и веднага се превърна в едно от незаобиколимите имена на съвременната българска проза.

Сега проницателното перо на писателя се завръща с пълна сила с хипнотичния роман „Екстазис – плътна и приласкаваща проза, същевременно интимна и изящна, но и безпощадна в мощните си прозрения за съвременния свят.

Михаил е невидим. Не може да го видите или да го усетите. Той идва от вляво –  място, където спомените се запазват, но чувствата и имената бавно избледняват. Задачата му е да събира и съхранява последния дъх на умиращите хора. Но понякога дори вляво се случва нещо, което променя правилата завинаги.

 А кое е това, което може да победи смъртта и да обърка дори създателя? Кое е това място за дишане, без което животът би бил невъзможен?

Триумф на фантазията и ювелирното писане, „Екстазис“ е свидетелство за новаторското майсторство и тънкия психологизъм, с които Бимбалов оголва човешката душа и припомня изконни  ценности.

Този деликатен роман с вещ усет към езика се появява на пазара на 17 май 2023 г., когато е и официалната му премиера.

Малко след  19:00 ч. в Аулата на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ (ул. „Стефан Караджа“ 20) из вълнистите дихания на „Екстазис“ ще ни преведат писателят, журналист и литературен критик Митко Новков, журналистката Силвия Недкова и писателят и главен редактор на издателство „Сиела“ Захари Карабашлиев.

А великолепната Яна Титова ще ни покани за момент да напуснем реалността със специален откъс от „Екстазис“

https://www.facebook.com/events/187035794243625

Входът е свободен, носете си думите!

„Обичам книги, написани с усет към езика. Книги, които те примамват с тънкия опиум на разказването, където няма случайна дума и всеки ред отключва нови врати и сетива. В точката, от която говори невидимият разказвач – събирач на последни дихания, се срещат смърт и любов, меланхолия и ирония, страх и утешение. И една увличаща лична история сред чуждите истории за край. Отдавна не бях чел така изящно написана книга като „Екстазис“ на Радослав Бимбалов.“

Георги Господинов

„Потънете в „Екстазис“. Обещавам - ще се почувствате добре. Даже отлично ще се почувствате. Толкова отлично, че – сигурен съм - ще се тюхкате защо е свършило това романно екстази. И тогава – вече пристрастени, може да се върнете и да го прочетете отново.“

Митко Новков

 

 

Автор:
Темз Арабаджиева, изд. Сиела
Публикация:
13.05.2023 г. 14:09
Посетено:
329
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/36908-radoslav-bimbalov-predstavya-romana-ekstazis-na-17-may