Издания / премиери

Кирил Маричков представя автобиографичната си книга „На прага на времето“

10 май 2023 г., 19:00 ч., Клуб City Stage

Кирил Маричков представя автобиографичната си книга „На прага на времето“

◊ ПОКАНА

Кирил Маричков представя автобиографичната си книга „На прага на времето“

Заповядайте на 10 май (сряда) 2023 г. от 19:00 ч. в клуб City Stage (подлеза на НДК).

Входът е свободен. Публика ще бъде допускана до изчерпване на местата в клуба. Книгата ще може да бъде закупена на място и ще има възможност да получите личен автограф.

По случай 55 години от създаването на „Щурците" излезе автобиографичната книга на основателя на групата – Кирил Маричков. „На прага на времето" е с обем 576 с. и с твърди корици, с логото на издателство Книгомания. Изданието е под редакцията на Веселина Паскова. Включва над 100 снимки от личния архив на Маричков, някои от които се публикуват за първи път, както и снимки на всички албуми на „Щурците", излезли през дългия им творчески път. Оформлението и корицата на „На прага на времето" са дело на дизайнера Тодор Манолов.

Кирил Маричков е един от легендарните български рок музиканти, композитор и аранжор, основател на една от най-популярните групи – „Щурците", с която създава и изпява редица обичани песни. С решителност и постоянство в период на пълна цензура по време на социализма той успява да проправи пътя на рок музиката за българската сцена и става вдъхновител на поколения български музиканти. Едва ли има българин, който да няма любима песен на „Щурците" и да не познава високата, с изправени рамене фигура, опашката и мустака на нейния създател Кирил Маричков.

Автобиографичната книга „На прага на времето" представя подробно житейския и творчески път на забележителния музикант от детството му до на най-силния период в историята на „Щурците" – 80-те години на ХХ век. Съдържанието е разпределено в седем части, поместени са спомени на бащата на музиканта, на членове от групата и други негови приятели музиканти.

Обемното издание е подготвяно повече от три години, а за да узрее идеята за написването й отнема още толкова. Нито Кирил Маричков, нито Веселина Паскова си спомнят откога се познават, но за хора, които обичат рок музиката (и не само) и имат общи приятели музиканти, е обичайно да се срещат често. Маричков е словоохотлив и с удоволствие разказва всякакви случки, свързани или с историята, която много обича, или с книгите, или с приятели, или с богатия му жизнен и професионален опит. Никога не му е хрумвало, че може да ги опише в книга. И от дума на дума, от история на история идва предложението на Веселина Паскова, че за самия него, за почитателите му, и всеки който познава или не познава времето на появата на българския рок, спомените в тази книга ще са един много добър подарък.

Автобиографичната книга „На прага на времето" на Кирил Маричков, освен че е  разказ за израстването на големия музикант като личност и артист, е една пъстра картина на епоха, когато за да правиш това, което обичаш, се изисква характер и изобретателност. Но не само това. Книгата е история за преклонението и отдадеността към музиката, уважението и обичта към публиката. Неслучайно на всеки юбилей от създаването на „Щурците" Кирил Маричков, членове на групата и техни приятели се събират, за да празнуват тази обич и уважение. 

 

Автор:
Елица Пенова
Публикация:
09.05.2023 г. 15:08
Посетено:
570
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/36877-kiril-marichkov-predstavya-avtobiografichnata-si-kniga-na-praga-na-vremeto