Издания / премиери

Премиера на книгата „Крадец на самота", автор: Раймондо Варсано, илюстратор: Кирил Златков

27 април 2023 г., 18:30 ч., Bar Singles

Премиера на книгата „Крадец на самота", автор: Раймондо Варсано, илюстратор: Кирил Златков

◊ ПОКАНА

Заповядайте на 27 април, четвъртък, 18:30 ч., в Bar Singles на премиера на книгата „Крадец на самота", автор: Раймондо Варсано, илюстратор: Кирил Златков.

Специално участие ще вземе актьорът Леонид Йовчев, който ще изпълни моноспектакъл по текстове от книгата.

Вход: свободен.

 

„Има текстове, които са нужни на всички, защото изпълняват онази важна функция на литературата да представя нещата в неочакван ключ, да ни кара да поглеждаме на всичко по нов начин и да ни дарява с изненадващи фикционални двойници. Текстовете в тази книга със сигурност имат този заряд. В „Крадец на самота" предметите са живи, имат характер, взаимодействат си по особен начин с хората. В света на този сборник нищо не е каквото е, като изключим любовта, копнежа по това човешките същества да са заедно, за да надмогват срещите със смъртта, самотата, за да постигат смисъла на живота. Има нещо притчово в тези картинни истории, които са написани на език, богат на регистри и игри, намерили своята огледалност и в прекрасните илюстрации на Кирил Златков." Амелия Личева

„Миниатюрна ококорена сова е кацнала върху чашка с кафе пред бездънно небе. Това е една от многото версии на света на Раймондо Варсано в „Крадец на самота“, които дава художникът Кирил Златков – свят на пауза за дишане, спомен или предчувствие, на отказ от сляпо препускане, на срещи в прахта и дружелюбни бордюри, утешителни преспи и други спонтанни чудеса в пролуките на града. Ако обършем думата „магичен“ от натрупаните през вековете суеверия и кичозен възторг, отдолу ще се покаже старият ѝ корен, думата „способен“. Раймондо и Кирил крадат самотата на читателите, защото са способни да виждат отвъд без(раз)личието на делника.“Нева Мичева

 

„Крадец на самота" е авторско художествено произведение, което включва 38 разказа и 18 цветни илюстрации. Философска и поетична, книгата „Крадец на самота" е разнолика и емоционална, темите в нея – общочовешки. Теми за любовта, за доброто, за алиенацията и егоизма, за самотата на съвременния човек. Историите в книгата докосват съкровени струни и отправят мъдри послания, които са извън категориите време и пространство.

Някои от разказите се докосват стилистично до магическия реализъм, други звучат като притчи. Това са разкази с емоционален заряд, които вълнуват не само със своите истории, но и с нежния и филигранен изказ на автора. В тях прозира топлата любов към човека, в тях няма упрек или дидактика, а съчувствие за трагичното и умъдрена простосърдечност за всекидневието. Илюстрациите на художника Кирил Златков имат силна органична връзка с текста на книгата. Въздействащи и красиви, те изразяват това, което текстът не може или умишлено премълчава. Образ и думи се преплитат в едно и ни пренасят в дълбоко емоционалния свят на персонажите от книгата. Едновременно фантастични и реалистични, илюстрациите на Кирил Златков впечатляват със свежо въображение и изключително умело претворяване на текст в изображение. В книгата се преплитат визуалното и белетристичното изкуство, което разширява обхвата на творбата – от изящността на словото до красотата на изображението. 

Проектът „Крадец на самота" търси нестандартни, креативни решения за привличането на нови публики. В тази връзка е предвидено организирането на няколко изложби: изложба на илюстрации и разкази от книгата в откритото пространство до НДК – „Моста на влюбените", под надслов „Илюстрирани разкази под небето" (тук разказите ще бъдат представени на български и на английски език, като датата на откриването съвпада с Нощта на музеите – 16 май 2023 г.), изложба в Софийската галерия „КО-ОП Art and working space" и в галерия „Червеното пони", гр. Пловдив. Всяко представяне на проекта пред българската публика ще бъде съчетано с театрална драматизация на разкази от книгата, изпълнена от талантливите актьори Леонид Йовчев и Иван Юруков. Предвижда се отпечатване на текста на „Крадец на самота" на Брайлово писмо и създаване на аудиоверсия на книгата, която да бъде дарена на Съюза на слепите в България. И още, и още...

Проектът „Крадец на самота" бе високо оценен от Национален фонд „Култура" („Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации") и от Министерство на културата – Програма „Помощ за книгата".

За авторите:

Писателят Раймондо Варсано е автор на сборник с разкази „Натам, нанякъде...“, детските книги „Приключенията на Пиляпа, бялото бръмбарче“ (ИК „Колибри“, 2019) и „Десет тайни за числата знайни“ (изд. „Робертино“, 2020), концептуалната книга “Context” – в съавторство с Маргарита Русева (изд. „Орфео“, 2020). Награждаван е от Съюза на българските писатели. Превеждан е на английски, руски, френски и чешки език. Проектите на Раймондо надскачат литературните граници. През 2019 г. Столичната община представи на Моста на влюбените проекта му „Истории в контекст“, в творчески тандем с фотографа Маргарита Русева. 23 човешки разказа и 23 фотографии провокират публиката към размисъл върху палитра от теми, които животът или нашият „контекст“ поднася. През 2020 г. в градинката на „Кристал“ бе представена фотографската изложба „Утрешни спомени“, отново в творчески тандем с фотографа Маргарита Русева. Чрез серия интимни портрети артистите показват различни човешки настроения. Проектът „Утрешни спомени“ под надслов „Красотата прави живота вълшебен и смъртта винаги далечна...“ бе отличен на един от най-престижните фотографски конкурси в света – International Photography Awards (2020), между 13 000 участия от над 120 страни.

Кирил Златков е художник, дипломиран в специалност „Графика“ на НХА през 1996 г. Изявява се в различни области на визуалните изкуства – графика, живопис, плакат, стенопис, графичен дизайн, илюстрация, калиграфия и шрифт. Има няколко самостоятелни изложби и много участия в различни общи изложби, биеналета и триеналета в страната и по света. Работил е и в областта на рекламата като арт директор и творчески директор в различни агенции от 1999 до 2013 г. Куратор е на изложбата „Нова българска типография“, в рамките на One Design Week 2013, и „Нова българска типография“ 2, 2019. Част е от творческия екип на фестивала „Фотофабрика“. Кирил Златков е един от вдъхновителите и авторите на манифеста на инициативата „За българска кирилица“. Между наградите, които е получавал, са: Голямата награда в конкурса „Шопен 200“ 2010; Награда за български автор на Триеналето на сценичния плакат 2010; „Златен лъв“ 2014 за „Даниил Хармс. Избрани произведения“ (изд. „Факел експрес“); Награда „Хр. Г. Данов“ 2015 за книгата „Когато искам да мълча“, Зорница Христова, Кирил Златков; „Златна четка“ 2017; Награда „Хр. Г. Данов“ за оформление на книга – „Поезия“ от Пиер дьо Ронсар (изд. „Колибри“, 2020).

______________

Линк към видео с Леонид Йовчев: https://youtu.be/ikLKoRyMSqc

 

Автор:
Елица Пенова
Публикация:
26.04.2023 г. 15:43
Посетено:
405
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/36808-premiera-na-knigata-kradets-na-samota-avtor-raymondo-varsano-ilyustrator-kiril-zlatkov