Издания / премиери

Премиера на „Съчинения“ от Борис Йоцов (1894-1945)

25 април 2023 г., 17 часа, Зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН

◊ ПОКАНА

Премиера на „Съчинения“ от Борис Йоцов в БАН

На 25 април 2023 г., вторник, от 17 часа в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН, ул. „15 ноември“ 1, ще се състои представяне на „Съчинения“ от Борис Йоцов (1894-1945). Томчетата са подготвени в Издателския център „Боян Пенев“ при Института за литература. 

В литературното събитие ще вземат участие: проф. Кирил Топалов, доц. Елка Трайкова, доц. Добромир Григоров, д.ф.н. Морис Фадел 

Модератор: доц. Елка Трайкова

 

Кой е Борис Йоцов?

Член-кореспондент на БАН, член на Българо-чехословашката взаимност, на Дружеството на руските писатели и публицисти, подпредседател на Славянското дружество в България, ръководител на катедра „Славянска филология” в Софийския университет, директор на Народния театър, министър на народното просвещение. В качеството му на такъв е вкаран в изфабрикуван процес, диктуван от Москва, на така наречения Народен съд, осъден на смърт и екзекутиран. Така установяващият се по съветски образец комунистически режим у нас се отърваваше от интелектуалния елит на страната.

„Съчиненията“ на Борис Йоцов се възстановяват след десетилетна забрава на научното наследство на една знакова фигура.

Възвръща паметта за житейската драма и трагичната участ на един от най-значимите изследователи на българската литература, на славянството и на славянската словесност.

 

Автор:
Асен Милчев
Публикация:
24.04.2023 г. 11:23
Етикети:
Издателски център „Боян Пенев“БАНпремиера на книга
Институт за литература.
Борис Йоцов
„Съчинения“
Посетено:
359
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/36792-premiera-na-sachineniya-ot-boris-yotsov-1894-1945