Издания / премиери

"Дневникът на Влади Анастасов"

Мемоарна книга на дългогодишния диригент на Варненската опера Влади Анастасов

"Дневникът на Влади Анастасов": 2
1968 г. Влади Анастасов дирижира спектакъл на "Травиата" във Варненската опера
"Дневникът на Влади Анастасов": 3
1976 г. Влади Анастасов след спектакъл на "Кармен" със солистите Алис Багдасарян, Денчо Белев, София Хитова, Тодор Костов и др.

 СЪБИТИЕТО

На 28 април 2023, 17.00, Сцена Ротонда, по повод 75-годишния юбилей на Държавна опера Варна (1947-2022), ще се състои премиера на мемоарната книга на дългогодишния диригент на Варненската опера Влади Анастасов "Дневникът на Влади Анастасов", с подзаглавие "Размисли за човечността, политиката, обществото и личностите в моя живот", изд. Direct Services, Варна 2023. Книгата ще представи Виолета Тончева.

 

МАЕСТРО ВЛАДИ АНАСТАСОВ

Влади Анастасов (21.09.1928, Варна - 09.10.2005, Варна), завършва Втора мъжка гимназия и Държавното музикално училище с цигулка. Още като ученик се изявява като диригент, свири в първия Държавен симфоничен оркестър на Варна. Следва в Държавната музикална академия в София, откъдето е изпратен за 2 години да учи Дирижиране в Пражката музикална консерватория. След завръщането си в България, завършва ДМА в диригентския клас на проф. Асен Димитров.

От 1968 г. е свързан с Варненската опера, за която работи в продължение на близо 20 години, като е бил за кратко и неин директор. Тук маестро Влади Анастасов се изгражда като едно от големите имена в българската диригентска школа. Поколения музиканти и оперни певци, израснали под диригентската му палка, пренасят отвъд хребета на времето неговите уроци и високия му музикален вкус.

"Баща ми дирижираше музика от различни жанрове – симфонична, оперна, оперетна, особено му допадаше балетната музика. С тогавашния балетен състав, в сътрудничество с дългогодишните хореографи на Варненската опера, известното семейство Йорданови, той постави редица балетни творби. Балетът „Спартак“ от Хачатурян например беше за него изключително преживяване. От оперните композитори предпочиташе Пучини, харесваше също Верди и създаде на варненска сцена много постановки по негови творби. Държеше на българските заглавия в репертоара както в симфоничната, така и в оперната програма. Поставяше произведения от Парашкев Хаджиев и Красимир Кюркчийски, контактуваше с Панчо Владигеров, когото много ценеше", разказва Антония Маркова, която е съставител на мемоарната книга на именития си баща.

„Когато чете тази книга, човек не може да не се удиви на вътрешната свобода, която се излъчва от нея. Влади Анастасов беше брънка от една безкрайна верига творци, милеещи за културата на любимия си град. Всъщност, в своите мемоари маестрото дирижира в различни тоналности една единствена музикална пиеса, насочена срещу сивотата, егоизма и агресията, които заливат живота ни. Защо не сме по-умни, по-почтени и добронамерени, изпълнени с доброта и уважение към ближния, сякаш ни пита той. Без да се церемони, той дамгосва жалките политически битки и заблуди на хапливите ни времена, като добавя усмихнат - тактът и верният тон са необходими не само в музиката. Колко хубаво би било те да се пренесат и в обществения ни живот.

Огледал миналото и загрижен за бъдещето, Влади Анастасов ни предупреждава – светът е претоварен от забрава, а не бива... С тези мемоари той ни напомня за това“, обобщава на последната корица Данаил Константинов.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
20.04.2023 г. 14:54