Издания / премиери

“Херкулес. Образът на героя”

Уъркшоп за деца от 6 до 12-годишна възраст и представяне на книга, посветена на историята на изкуството

“Херкулес. Образът на героя”

Изкуствоведът Кристина Камбарева представя детска книга, посветена на образа на героя в изкуството. На фокус е фигурата на античния герой Херкулес, превърнал се в символ на непобедимата сила и мъжество. По време на представянето на книгата, децата ще имат възможност да се запознаят с историята на легендарния герой, ще научат кои са подвизите, през които е преминал, за да докаже своята смелост и ще разберат кои са атрибутите с които можем да идентифицираме неговия образ в изкуството. Презентацията ще бъде съпътствана от уъркшоп, който ще въведе децата в чудния свят на митологичното познание. Малчуганите ще изработят свои собствени вази, върху които ще апликират сцените с подвизите на Херкулес по примера на древногръцката вазова живопис.

Представяне на книгата и провеждане на уъркшоп 

Книгата на Кристина Камбарева е богато илюстрирана и е предназначена за детската аудитория във възрастовия диапазон: 6-12 години. “Херкулес. Образът на героя” разказва увлекателно историята на героя и ни потапя в необикновената красота на вазовата живопис. Днес образът на героя продължава да пленява детското въображение, така както е вълнувал митологичния свят на древните гърци в Античността.

Събитието

Събитието ще се проведе на 18 март от 10 часа в Образователно-творчески център Art Kid Box - Studio в гр. Пловдив, ул. Тодор Каблешков 18 (вход от ул. "Йосиф Шнитер"). Входът е свободен. Събитието включва провеждане на уъркшоп за деца от 6 до 12 годишна възраст и представяне на книгата на Кристина Камбарева: “Херкулес. Образът на героя”. 

За автора

Кристина Камбарева е изкуствовед с множество специализации в областта на психологията. Организира изложби и разработва образователно-творчески проекти. Работи с деца и има изявен интерес към педагогиката и съвременните образователни подходи. В работата си с деца успешно съвместява историята на изкуството и интересите си в областта на културологията, педагогиката и арт терапията. Собственик е на Art Kid Box - Studio: образователно-творчески център в центъра на Пловдив, насочен към обучението по изкуства на деца между 6 и 12-годишна възраст. 

Кристина Камбарева е създател и на образователно-творческата платформа artkidbox.com, която е единствена по рода си в България. Към момента разработва проекта "Изкуството като образователно-творческа възможност за терапия при деца с дислексия". Той включва създаването на електронни аудио книги, посветени на изкуството и предназначени за детска аудитория. 

 

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по програма Творчески стипендии 2022 г.

Автор:
Кристина Камбарева
Публикация:
05.03.2023 г. 15:52
Посетено:
276
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/36727-herkules-obrazat-na-geroya