Издания / премиери

Донка Димова представя във Варна стихосбирката си „На границата. Поезия в пукнатина”

Премиерата е на 10 април от 18:00 часа в Художествения музей „Георги Велчев“

Донка Димова представя във Варна стихосбирката си „На границата. Поезия в пукнатина”

Донка Димова представя стихосбирката си „На границата. Поезия в пукнатина” в Художествения музей “Георги Велчев” - Варна

„На границата. Поезия в пукнатина” е книгата, събрала стиховете, които печелят на живеещата в Германия българка наградата на Националния дарителски фонд „13 века България” за поезия в конкурса „Съвременна българска художествена литература без граници” 2022.

Донка Димова, живееща в Бремен, Германия, българка, се завръща за кратко в родината, за да представи своята нова книга - стихосбирката „На границата. Поезия в пукнатина”. Родом от Бургас, Донка е силно свързана с Черноморието и тези дни представя своята стихосбирка в морските градове на България. Варненската премиера ще бъде на 10 април в Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна.

В своите стихове Донка Димова вижда морето като граница и връзка между световете. Книгата й е един поетичен разказ от осем цикъла, сред темите на които е и съдбата на бежанците, трудния път към свободната земя, инстинктите за оцеляване.

Донка Димова е политолог, преводач и поет. Родена е през 1986 г. в Бургас. Завършва немската езикова гимназия в родния си град, а след това - политология, европеистика, социална политика в Бремен и Хановер. Живее в Бремен, работи с хора в неравностойно положение, консултант е по социални и образователни въпроси, и специалист по вътрешноевропейска миграция. Води курсове по творческо писане, организира литературни четения. През 2021 г. печели награда на Евангелската културна църква в Бремерхафен. Публикува стихове в литературни списания като „Море”, „Слово” и „Златорог” и др. През 2014 г. издава самостоятелна стихосбирка „Превод на ежедневието”. Стиховете й са превеждани на немски и арабски език.

През 2022 г. получава първа награда за Поезия на клуба на българските жени и семейства в Хамбург. Същата година печели наградата на Националния дарителски фонд „13 века България” за поезия в конкурса „Съвременна българска художествена литература без граници”. Материалното изражение на наградата представлява отпечатването на книгата й в България от Университетското издателство „Св. Климент Охридски“. Това е втората книга на авторката.

„Всеки е обградил собствения си личен комфорт със страх – като с бодлива тел, изплетена от предразсъдъци и вярвания - споделя Донка Димова при участието си в този конкурс. - Но ако позволим границата да стане място на срещи, а не място на раздели, между бодливата тел може да разцъфнат цветя. Надеждата покълва във всяка пукнатина в границата, колкото и малка да е тя. Стихосбирката ми се занимава със социалните граници, с онова, което може да се разбере като изкуствена разделителна линия между близко и далечно, между познато и непознато, между приемане и отхвърляне. Стихотворенията разказват за много близки до нас и в същото време много далечни фигури и образи. За бежанци, за самоубийства, за наркодилъри. Мотивацията ми да пиша на тези теми е лична и дълбока. За мен поезията е изкуство, а целта на изкуството е да задава неудобни въпроси и да показва неудобни истини. Работя от много години като консултант и социален работник с хора на ръба на обществото. Тази работа промени светогледа и нагласата ми. Смятам, че тези хора, които се оказват от другата страна на границите, които аз съвсем реално срещам и обичам, също трябва да имат глас, образ, място в изкуството, заслужават го. Пиша стихотворенията си за тези реални герои, но се надявам историите ми да пропукат поне една граница и да порасне поне едно цвете в пукнатината.“

Премиерата е на 10 април от 18:00 в Художествения музей „Георги Велчев“.
Работното време на музея е от вторник до събота от 10:00 - 18:00 ч.


http://varnacityartgallery.com

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
08.04.2023 г. 15:28
Посетено:
331
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/36708-donka-dimova-predstavya-vav-varna-stihosbirkata-si-na-granitsata-poeziya-v-puknatina