Издания / премиери

Премиера на сборника разкази „Ресто“ от Бистра Величкова в Пловдив

8 април 2023 г., 19.00 ч., Jazz Cafe Plovdiv. Книгата ще представи Силвия Димитрова

Премиера на сборника разкази „Ресто“ от Бистра Величкова в Пловдив

 ◊ ПОКАНА

Издателство „Ерго“ и Jazz Cafe Plovdiv

Ви канят на

премиерата на сборника разкази „Ресто“ от Бистра Величкова в Пловдив

на 08.04.2023 г. (събота), от 19.00 ч. в Jazz Cafe Plovdiv 

Книгата ще представи Силвия Димитрова.

Редактор на сборника е поетесата д-р Лора Динкова. Издател и втори редактор на книгата е Мартин Христов (Изд. „Ерго“). Художник и оформление на корицата: Надежда Костова. На събитието авторката Бистра Величкова ще прочете разкази от книгата и ще разкаже за вдъхновението да напише тези разкази.

Представянето ще бъде озвучено с живо изпълнение на социално-екзистенциалните песни на дарк-уейв групата На червено (https://www.youtube.com/watch?v=fQAM9iVuEXA).

 

Повече информация на страницата на събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/

Книгата „Ресто“ е посветена на баба ѝ д-р Бистра Тодорова, педиатър. Сборникът съдържа 30 разказа, провокирани от реални истории и хора, техните съдби и справянето им с житейските обстоятелства.

Думи на Бистра Величкова в предаването „Вход свободен“ по Радио Пловдив (https://bnr.bg/plovdiv/post/101804820):

Аз имах колебания за заглавието и като събрах разказите ми се стори, че това заглавие най-много обобщава това, което е вътре в книгата. „Ресто“ е заглавие на един от разказите. В самия разказ става дума за една продавачка, която връща ресто, това читателите ще го разберат. Но, може би, рестотото е това, което остава да вземем. Някой ни дължи нещо, било съдбата, било животът, има нещо да ни върне. Но, в крайна сметка, животът не връща ресто и трябва всеки да си носи кръста, и да си поеме съдбата. Може би, нещо такова съм си мислила. Може би, хората биха имали други интерпретации.

*

Наистина се вдъхновявам от реални хора и историите им. Може би, това е следствие от професията ми. Като журналист, винаги, са ми били интересни хората и техните истории. В журналистиката, винаги, съм усещала едно ограничение да ги оцветя, да ги опиша по-задълбочено, защото там трябва да е по-стриктно, по-кратко и сухо, няма прилагатeлни. В художествената литература имам повече свобода да използвам реални хора и да задълбоча това, което искам да кажа за тях. Понякога, животът е много абсурдно нещо, много непредвидимо и е впечатляващо да видиш някой човек, как се справя и как оцелява“, откровена е Бистра Величкова.

*

Ресто“ е първата книга, която представям в Пловдив, за това много се вълнувам  да бъда в този град. За мен той е много специално място, място с много културен заряд. Истинска чест е, че ще мога да представя книгата си в това културно средище“, казва още Бистра Величкова, в интервю за предаването „Вход свободен“ по Радио Пловдив, с водещ Дора Башакова.

 

Информация и думи за книгата

"Бистра Величкова за пореден път изненадва с таланта си да пише за българското близко минало, което обаче не е променило настоящата ни съвременност откъм хоризонтите на едно смислено бъдеще. ,,Ресто“ е провокативен сборник с разкази – доколко можем да опазим себе си в държава, в която преходът към доброто се оказва една метафора на непостижимото. Навсякъде в текстовете обаче преминава един светъл оптимизъм, независим и независещ от несгодите на героите ѝ. И именно това е голямото послание на тези разкази – че човекът има уникалния шанс да бъде емоционално съпричастен към другия и по този начин да променя света." ~ Д-р Лора Динкова

"Героите от разказите в „Ресто“ често са съвсем обикновени, всекидневни хора, загубили се в спомени за надежди, очаквания и несподелени любови. Бистра Величкова с настоятелна последователност създава паноптикум от лесно нараними човешки същества в търсене на основания за съществуването си. Попаднали в нейните истории винаги намираме подходящо място и за себе си, желаем ли да преживеем, каквото нейните герои преживяват. Надникваме зад гърба им и научаваме каквото те не признават, дори ако от това зависи не само утрешния ден, а и бъдещето им."~ Палми Ранчев

 

◊ ЗА АВТОРА

Бистра Величкова (р. 1986 г., София) е журналист и писател. Дебютният ѝ сборник разкази „Малка, мръсна и тъжна“ получава Първа награда на Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“, в гр. Хасково (2015 г.). Втората ѝ книга, стихосбирката „Бог в очакване на дилъра“ е номинирана за Наградата за нова българска поезия „Николай Кънчев“ (2018 г.). Доктор e по Журналистика от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и магистър по Европейски науки от Университета в Твенте и Университета в Мюнстер. Нейни творби са награждавани на множество литературни конкурси: „Рашко Сугарев“ (2012 г.), „Веселин Ханчев“ (2012 г.), „Димитър Бояджиев“ (2013 г.) и др. Има редица публикации в литературния печат: „Страница“, „Съвремeнник“, „Море“, „Гранта“, „ЛИК“, „Vagabond“, „НО поезия“, „АРТизанин“, LiterNet, Crosspoint, „Литературен вестник“, „Стършел“, „Портал Култура“. Нейни творби са публикувани на английски език в списанията „Drunken Boat“ и „Catamaran Literary Reader“. Преведени са на руски и на персийски език.

Повече информация за автора можете да намерите на личната ѝ страница – https://beastra.wordpress.com/, както и в официалната Фейсбук страница - https://www.facebook.com/youngdirtyandsad и в канала ѝ в YouTube: https://www.youtube.com/watch

 

 

Автор:
Издателство "Ерго"
Публикация:
07.04.2023 г. 13:22
Посетено:
323
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/36698-premiera-na-sbornika-razkazi-resto-ot-bistra-velichkova-v-plovdiv