Издания / премиери

Представяне на книгата на Елжбета Шераджинска „Ванда Руткевич. Само още един връх“

23 март 2023 г., 18.30 ч., Полски институт в София

Представяне на книгата на Елжбета Шераджинска „Ванда Руткевич. Само още един връх“

◊ ПОКАНА

Представяне на книгата на Елжбета Шераджинска

„Ванда Руткевич. Само още един връх“

Кога: 23 март 2023 г., четвъртък, 18.30 ч.
Къде: Полски институт в София, ул. „Веслец“ №12, вход свободен.
Организатори: Полски институт в София и издателство „Вакон“.

Каним ви на представянето на първата биография на български език на легендарната полска хималаистка – „Ванда Руткевич. Само още един връх” от Елжбета Шераджинска с участието на авторката и преводача Крум Крумов. Модератор: Елеонора Гаджева.

 

За някои хора онези няколко секунди, които ще преживеят някъде там в планината, са по-важни от всичко друго в живота. И именно те ще придадат смисъл на същия този живот.

Ванда Руткевич, една от най-известните алпинистки в света. Първият човек от Полша и първата европейка, изкачила Еверест, първата жена, покорила митичния връх К2. Изкачила осем от най-високите върхове в света. Осъществила забележителни изкачвания в Татрите, в Алпите, в планините на Норвегия, в Памир, Каракорум, Хималаите. Необикновена и спорна личност, превърнала се в легенда с необуздания си нрав, упоритост и стремеж да постигне целите си.

Ванда Руткевич, пъстра и сложна натура, упорита и постоянно балансираща на ръба между болката на съществуването и блясъка на славата, която през цялата си кариера несъзнателно върви към самоунищожение. Една необикновена жена, изпреварила времето си и обладана от страст към високите планини.

Елжбета Шераджинска е преводачка от френски език. Пътешественичка, влюбена в Непал и Хималаите. Музикант, певица, композитор и текстописец на полски, френски и креолски език. Автор на статии за планините и музиката и културата на Кабо Верде. Автор на първия полски пътеводител за островите Кабо Верде и биографиите на Цезария Евора (2015) и Ванда Руткевич. Носител на бронзов медал „Заслужил за културата“ Gloria Artis (2006 г.) и на Златен кръст за заслуги (2015 г.).

Крум Крумов е преводач от и на полски език. Преподавател по български език в Познанския университет „Адам Мицкевич“. Носител на наградата „Проф. Ванда Смоховска-Петрова“, учредена от Института за литература към БАН и Полския институт в София. Автор на преводите на книги на Олга Токарчук, Йоанна Батор и Дариуш Кортко/Марчин Петрашевски. Любител пътешественик, автор на книгата „Около Исландия за 14 дни“.

 

Присъединете се към събитието във Фейсбук!

Заповядайте!

 

Автор:
Полски институт в София
Публикация:
23.03.2023 г. 11:09
Етикети:
Крум Крумовпредставяне на книгаиздателство „Вакон“Полски институт в София
Елжбета Шераджинска
„Ванда Руткевич. Само още един връх”
Елеонора Гаджева
Посетено:
439
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/36611-predstavyane-na-knigata-na-elzhbeta-sheradzhinska-vanda-rutkevich-samo-oshte-edin-vrah