Издания / премиери

Премиера на книгата с разкази „Ресто“ от Бистра Величкова

За книгата ще говорят Мирела Иванова и Лора Динкова. Музика на живо: На червено

Премиера на книгата с разкази „Ресто“ от Бистра Величкова

◊ ПОКАНА

Издателство „Ерго“
и
Гьоте-институт България

Ви канят на премиера на книгата с разкази на Бистра Величкова „Ресто“. Събитието ще се състои в залата за събития на Гьоте-институт България на 24 март, петък, от 18:30 ч. За книгата ще говорят Мирела Иванова и Лора Динкова. Музика на живо: На червено.

Бистра Величкова (р. 1986, София) е журналист и писател. Дебютният ѝ сборник разкази „Малка, мръсна и тъжна“ получава първа награда на Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ (Хасково, 2015). Втората ѝ книга, стихосбирката „Бог в очакване на дилъра“, е номинирана за наградата за нова българска поезия „Николай Кънчев“ (2018). Доктор e по журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“ и магистър по Европейски науки в Университета в Твенте и Университета в Мюнстер. Нейни творби са награждавани на множество литературни конкурси: „Рашко Сугарев“ (2012), „Веселин Ханчев“ (2012), „Димитър Бояджиев“ (2013) и др. Има редица публикации в литературния печат: „Страница“, „Съвремeнник“, „Море“, „Гранта“, „ЛИК“, „Vagabond“, „НО поезия“, „АРТизанин“, LiterNet, Crosspoint, „Литературен вестник“, „Стършел“. Нейни творби са публикувани на английски език в списанията „Drunken Boat“ и „Catamaran Literary Reader“, преведени са на руски и персийски език.

"Бистра Величкова за пореден път изненадва с таланта си да пише за българското близко минало, което обаче не е променило настоящата ни съвременност откъм хоризонтите на едно смислено бъдеще. ,,Ресто“ е провокативен сборник с разкази – доколко можем да опазим себе си в държава, в която преходът към доброто се оказва една метафора на непостижимото. Навсякъде в текстовете обаче преминава светъл оптимизъм, независим и независещ от несгодите на героите ѝ. И именно това е голямото послание на тези разкази – че човекът има уникалния шанс да бъде емоционално съпричастен към другия и по този начин да променя света."
~~ Лора Динкова

"Героите от разказите в „Ресто“ често са съвсем обикновени, всекидневни хора, загубили се в спомени за надежди, очаквания и несподелени любови. Бистра Величкова с настоятелна последователност създава паноптикум от лесно нараними човешки същества в търсене на основания за съществуването си. Попаднали в нейните истории, винаги намираме подходящо място и за себе си, желаем ли да преживеем каквото нейните герои преживяват."
~~ Палми Ранчев

 

* Изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

 

Книгите на издателство „Ерго”, можете да откриете на адрес: https://ergobooks.eu/books/

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
22.03.2023 г. 15:16
Посетено:
307
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/36606-premiera-na-knigata-s-razkazi-resto-ot-bistra-velichkova