Издания / премиери

Премиера на две нови книги от Палми Ранчев

22 март 2023, 19 ч., Театрална зала на Софийски университет

Премиера на две нови книги от Палми Ранчев

◊ ПОКАНА

Премиера на две нови книги от Палми Ранчев! 

Издателска група Ars и Scribens в партньорство с ИК "Жанет 45" ви канят на двойна премиера, отбелязваща излизането на две книги на Палми Ранчев!

Книгата с избрана поезия на Палми Ранчев „Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства" (Scribens, 2023) и романът му „Хаосът в играта на джаги" ("Жанет 45", 2023) ще бъдат представени на 22 март от 19 ч. в Театралната зала на Софийски университет.

Палми Ранчев е известен белетрист, поет и сценарист, познат у нас и със спортните си постижения. Публикува активна поезия и проза във в. „Студентска трибуна", „Народна младеж", „Пулс", „Литературен форум", „Литературен вестник", „Капитал", „Труд" и сп. „Сезон", „Пламък", „Съвременник", „Страница", „Тема". Дебютните му книги, в прозата – сборникът с разкази „Трудно дишане", и в поезията – „Манхатън, почти събитие", излизат в една и съща година (1993).

Почеркът в поетичните книги на Ранчев бележи определен развой: концептуално промислената стихосбирка „В процепа на хоризонта" (2011) съдържа ред успешни синтези в кратките лирически форми, ярки поантови обрати. Последната му стихосбирка – „Отблизо всичко" (2018), заявява радикална промяна в светогледната оптика: виждане на обектите пределно ясно, без отстояние, вглеждане в детайла без предначертан хоризонт и цел. Явен е отказът от изключителни изживявания и сливането на погледа на лирическия субект с възприятието на делнично-обикновеното. Типични за книгата за дефинитивните заглавия на творбите и цялостното внушение за крайността на лирическия Аз.

Ранчев е сценарист на игралните филми „Едно пътуване до хоризонта" (2005) и „Малко късмет за по-късно" (2017). Автор е на радиопиесата „Не те виждам" (2021). Носител е на: III награда на Националния конкурс за разказ на спортна тема (1977), наградата Южна пролет за книгата „Манхатън, почти събитие" (1994), награда за проза на изд. ПАН-ВТ (2000), наградата „Дъбът на Пенчо" (2008, за поезия). Палми Ранчев е един от носителите на наградата за източноевропейска литература „Bank Austria" (2008) и други. Негови произведения са превеждани на английски, испански, немски, сръбски, турски, унгарски, френски и други езици.

Сборникът „Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства" е своеобразно колекционерско издание, събиращо поетичния опит и най-доброто от творчеството на Палми Ранчев през годините в съставителство на Маламир Николов.

В романа „Хаосът в играта на джаги" Палми Ранчев експериментира с шизофренните абсурди и екзистенциалните преображения на героите си, чрез които обяснява причините, довели до усещането на българина за продължаваща лъжа и вечна несправедливост.

Сбъдваме една вълнуваща литературна среща с поета и писателя Палми Ранчев и с участието на Силвия Чолева, Росица Чернокожева и Митко Новков.

Заповядайте на 22 март от 19 ч. в Театралната зала на Софийски университет (Ректорат, вход от бул. "Цар Освободител").

 

Връзка към ФБ събитието.

 

Автор:
Издателска група Ars и Scribens
Публикация:
21.03.2023 г. 15:41
Посетено:
388
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/36594-premiera-na-dve-novi-knigi-ot-palmi-ranchev