Издания / премиери

Представяне на книгата "Българските генерали 1878 - 1946. С дълг и отговорност"

23 март 2023, 15.00 часа, Национален военноисторически музей

Представяне на книгата "Българските генерали 1878 - 1946. С дълг и отговорност"

Националният военноисторически музей представя Втора книга от поредицата „Българските генерали 1878 – 1946“

На 23 март (четвъртък) от 15.00 часа в Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“ № 92 в София официално ще бъде представена втора книга от поредицата „Българските генерали 1878 – 1946“, озаглавена „С дълг и отговорност“ с автори проф. Тодор Петров и доц. д-р Соня Пенкова. Впечатления от изданието ще споделят рецензентите на монографията проф. дин Веселин Янчев, ръководител на катедра „История на България“ в Софийски университет, специалист по българската военна история до Втората световна война, и проф. дин Светлозар Елдъров, в спектъра на чиито научни интереси е и военната проблематика.

Книгата е първото по рода си систематизирано, обективно и пълно изследване на произхода, образованието, реализацията, заслугите и отличията на висшия офицерски корпус. Съдържа биографичните данни, засягащи жизнения път и делото на 69 генерали от Третото българско царство, като се очаква цялата поредицата да обхване имената на над 500 генерали, част от военната история на България от Освобождението до провъзгласяването ѝ за Народна република. Акцентът е поставен върху участието им в изграждането на Българската армия и в петте войни, в които България воюва през периода 1878 – 1946 г.

Целта на авторите е да популяризират разказа за живота на българските генерали, без да ги величаят, оправдават или съдят. Изданието е плод на увереността, че събирането на безспорните факти за техния житейски път допринася в най-голяма степан за съхраняването на историческата истина. Героични или грешни, действията на тези хора са движили колелото на историята напред с вярата им в светостта на дълга и отговорността – качества, заслужили да ги положим в капсулата на времето като ценен дар от миналото.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

 

 

Автор:
НВИМ
Публикация:
20.03.2023 г. 16:31
Етикети:
представяне на книгадоц. д-р Соня Пенковапоредицапроф. Тодор ПетровНационален военноисторически музей
"Българските генерали 1878 - 1946. С дълг и отговорност"
проф. дин Светлозар Елдъров
проф. дин Веселин Янчев
Посетено:
373
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/36585-predstavyane-na-knigata-balgarskite-generali-1878-1946-s-dalg-i-otgovornost