Издания / премиери

"Преди пътя" от Георги Атанасов с премиера пред приятели на поезията в София

22 март, 18:00 часа, Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

"Преди пътя" от Георги Атанасов с премиера пред приятели на поезията в София

◊ ПОКАНА

На 22 март, сряда, в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще се състои премиерата на най-новата книга на писателя Георги Атанасов "Преди пътя".

Тържеството ще води Йото Пацов, а книгата ще бъде представена от Ана Боянова.

"Много са стихотворенията,които ми направиха силно впечатление, но ако трябва да отделя три, това са "Словото","Душа човешка" и "Сърната от другата пътека". От философските фрагменти най-добър за мен е "Истинско видение на разума". А за  постижение във формата бих наградила "Урок по солфеж". - споделя писателката Неда Антонова.

„Преди пътя“ е продължение на книгата „Отвъд пътя“ от същия автор, излязла през 2021 година. Малка, но съществена за търсещите себе си читатели. В нея Георги Атанасов с нов поетичен и синтетичен подход сближава мереното слово с въображаемото несетивно познание. Вече в „Отвъд пътя“ се опитва да обясни къде е това „отвъд“ в безкрайното пътуване на човешкия разум. В новата си книга той посочва какво, според него, се случва там и от къде е началото ни.

Необикновена поезия за обикновените несетивни пътеки. Тези две книги са първите стъпки от поредица от поетични видения за пътя, по който вървим и за всеки от нас по него. И ако в първата си книга авторът ни насочва към смисъла на това въображаемо пътуване с въпроса:
Ами ако знаем, че само тялото е тленно, а любовта и разумът ни са вечни, ще бъдем ли по-добри хора?, то „Преди пътя“ завършва с четиристишието:

И всяко стръкче нека стане цвете.
Да бъде мисъл и любов, и плод.
Сеитба е всемирният живот
на звездния сеяч в ръцете.

"Сложни отговори на нелеки въпроси. Общочовешки и вечни. До които рано или късно, случайно или преднамерено, всеки стига по пътя си - преди или отвъд... Поетът Георги Атанасов е намерил своите отговори. И ги споделя с читателя. От дълбочината на сърцето си, откровено, с надежда да ни улесни в намиране на своите отговори." - Калина Томова, Чикаго

 

Георги Атанасов е български поет и белетрист. Роден е през 1951 година край Дунава в град Лом. Завършил е Висше военно артилерийско училище в град Шумен и редакционно-издателско дело във Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работил е като журналист и редактор, завеждащ редакция за художествена литература и главен редактор на Военното издателство.

Автор е на 15 издадени книги – десет поетични; една повест; три книги за деца и юноши и една монография за издателската дейност в България по време на Първата световна война. Негови стихове са превеждани на английски, руски, украински, турски и италиански език. Носител е на националната награда за поезия „В полите на Витоша“.

Член е Борда (управителен съвет) и секретар на Лигата на българските писатели в САЩ и по света, на Съюза на българските писатели и съучредител на Литературен кръг „Смисъл“. Създател и почетен председател на Сдружение „Форум Демокрит“ за изучаване и популяризиране на науката и научните изследвания в България.

Три от книгите на Георги Атанасов  са издадени с подкрепата на проекта „За буквите“ на живеещия във Филаделфия, САЩ,  българин Ангел Колев и благодарение на него те намериха читателите си и зад океана на американския континент.

Автор е на книгите:

„Думи за из път“, поезия, 1983 г.
„Сватбите на Маринков“, повест, 1986 г.
„Походна войнишка библиотека“, изследване, 1987 г.
„Слънчево махало“, поезия, 1989 г.
„Потайна книга за любовта“, поезия за юноши, 1992 г.

След 20-годишно отсъствие от литературния живот и пазар:

„Опаковани различия“, поезия, 2012 г.
„Зеленика“, поезия, 2014 г.
„Осмият цвят на бялото“, поезия, 2016 г.
„Азбука за момчета“, поезия за деца, 2017 г.
„Азбука за момичета“, поезия за деца, 2017 г.
„Събличане на росата“, поезия“, 2018 г.
„Където бях и пак ще бъда“, поезия за възрастни и за деца, 2020 г.
„Отвъд пътя“, поезия, 2021 г.
„70 стихотворения“, 2021 г.
„Преди пътя“, 2023 г.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
19.03.2023 г. 13:25
Посетено:
460
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/36570-predi-patya-ot-georgi-atanasov-s-premiera-pred-priyateli-na-poeziyata-v-sofiya