Издания / премиери

Среща в Пловдив с Боян Йорданов по повод неговия дебютен роман „Възлюбените"

28 февруари 2023, 19:00 ч., Клуб "Петното на Роршах" - Пловдив

Среща в Пловдив с Боян Йорданов по повод неговия дебютен роман „Възлюбените"

 

◊ ПОКАНА

Издателство "Жанет 45" и Литературен салон Spirt & Spirit
Ви канят на среща в Пловдив с Боян Йорданов  по повод неговия дебютен роман „Възлюбените

Модератори: Красимир Лозанов и Ренета Бакалова
 
Клуб "Петното на Роршах" - Пловдив, (ул. "Йоаким Груев" 36)
 
Боян Йорданов е роден през 1971 г. в Ботевград. Завършва Химикотехнологичен и металургичен университет – София. След дипломирането си продължава да се занимава с наука в Института по инженерна химия към БАН, където през 2005 г. защитава докторска дисертация. Понастоящем работи в сферата на фармацията. Вярва, че добрите книги са като добрите приятели. Пространства без стени и тавани, изпълнени с тишина и дух, го зареждат, затова обича да се скита сред природата, да я снима или просто съзерцава.
 

„– Ми да, те и книгите са като людете дето са ги писали. И ако нейде прочетеш в книга человешка, че само в нея е написана истината на истините, бягай, хвърли я, не я чети! Тая книга за добро не е стъкмявана.

Добрата книга – книгата дето с обич ти дума – те кара да мислиш и да питаш. Человешката истина, Велко, се менява както сезоните годишни се меняват. Едно е сега истина, утре пък друго излезе. Всеки в нещо си
вярва спроти неговия си бой, ама колко и голям да е – все е един человешки бой. Затова питай, Велко. Има за толкова неща да се попита, додето сме на тоя свет. Ние сме създадени въпроси да задаваме, а не да знаем. Свобода е да питаш, да знаеш е робство. Защо малко знаеш и грешно знаеш, а се към това привързваш като с букаи."

*

Това е история за вечния малък човек. Който не обича да „размишлюва", но инак „всичко разумява". Който може и да трепери, да се гъне, да се подчинява, но който когато изригне – изригва! „Защо безумният человек е хала голяма!" Убива, но не от героизъм, а защото е освирепял от страх. И пак от разумен страх вечният малък човек оцелява.

За Боян Йорданов „Възлюбените" е дебют в литературата.
Но затова пък какъв дебют!
Христо Карастоянов

 

В новата рубрика на блога на Пловдив чете „Голямо като дума" Радослав Иванов пише за романа на Боян Йорданов и народопсихологията на „Възлюбените".

Искате книга с напрегнат приключенски сюжет? Тогава „Възлюбените" е точно за Вас. В нея има всичко от жанра – бурни сцени и престрелки, брутално насилие от времето на турското робство, подобаващо отмъщение, търсене на съкровище и профукване на откритото имане, преследване и още изненадващо с колизиите си действие. Но това не е приключенски роман. Книгата се чете и като енциклопедия на народната ни мъдрост в най-автентичен и близък до онова време вид. Но това не е сборник с пословици и поговорки. „Възлюбените" е народопсихология. Написана с увлекателен език, който сам се лее. Въпреки че авторът често използва архаични думи от време оно и словоредът му е по-присъщ на епохата отпреди Освобождението. Странно е, но всъщност този език звучи доста приятно, възприема се веднага, не създава никакво затормозяване у читателя. Дори създава едно симпатично и леко развеселяващо усещане за героите и онова, което им се случва. А то е дълбоко трагично. Защото времето е такова. „Аз съм роден роб. И баща ми, и неговият баща също са били роби. Друго не познаваме", казва главният герой. И примирено навежда глава, но с великата радост, че е още на раменете му. Защото да загубиш живота си е най-лесната работа, която може да те сполети. Но това не е и исторически роман.
 
 
 
Автор:
Издателство "Жанет 45"
Публикация:
28.02.2023 г. 12:53
Посетено:
322
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/36468-sreshta-v-plovdiv-s-boyan-yordanov-po-povod-negoviya-debyuten-roman-vazlyubenite