Издания / премиери

Премиера на романа "Всеки полудява по свой начин" от Стефан Чапалику

С участието на автора Стефан Чапалику, преводачката д-р Русана Бейлери и издателя Мартин Христов

Премиера на романа "Всеки полудява по свой начин" от Стефан Чапалику

 

◊ ПОКАНА

Издателство Ерго,
СУ „Св. Климент Охридски“
и
Къща за литература и превод

Ви канят на софийската премиера на книгата „Всеки полудява по свой начин“ от Стефан Чапалику и среща с автора. С участието на автора Стефан Чапалику, преводачката д-р Русана Бейлери и издателя Мартин Христов.

2 март, четвъртък, от 17 часа, СУ "Св. Климент Охридски", Огледална зала.
Заповядайте!

Романът на Стефан Чапалику „Всеки полудява по свой начин” е трилогия с автобиографичен характер, която проследява паралелно промените в живота на отделния човек и на обществото в Албания през последните петдесет години. Настоящето издание представя първата от трите книги, в която разказвачът е все още дете. То чувства себе си в центъра на вселената – провинциалния роден град Шкодра, или по-точно в центъра на компаса, обхващащ няколко концентрични кръга: родителите му, останалите близки от рода, съседите и приятелите, градските постройки и институции. Отвъд тях се простира „големият свят”, с който ги свързва телевизорът като основна новост в живота на поколения албанци. Стилът на автора е лек, забавен, (само)ироничен, а всичко, което детето-разказвач сякаш не разбира добре, се подразбира отлично от външния читател. Книгата се чете на един дъх и от нея може да се научи много за дългия период от време, в който Албания беше затворена за света.

Стефан Чапалику (р. 1965, Шкодра) завършва албански език и литература в Тиранския университет през 1988 г. и се посвещава на научнопреподавателската дейност. През 1996 г. защитава докторска дисертация и става ръководител на Катедрата по литература в Шкодренския университет. В периода 1998-2005 г. завежда отдел „Книги” в Министерство на културата, като допринася значително за консолидиране на ядро от чужди литературни преводачи от албански език. Дългогодишен професор по естетика в Академията по изкуствата в Тирана, понастоящем член-кореспондент на Академията на науките.

Литературното творчество на Стефан Чапалику включва къса проза, романи и театрални пиеси. Той е новатор в албанския театър с въвеждането на монодрамата като драматургичен жанр през 2001 г. Автор е на десетки постановки, оригинални пърформанси и филмови сценарии, с които страната му се представя успешно на международни конкурси. Творбите му са преведени на над десет езика, а първата част от трилогията „Всеки полудява по свой начин” е най-широко представената книга в чуждоезиковата палитра.

*
С подкрепата на литературна мрежа "Традуки"
Превод от албански Русана Бейлери
Художник Йоана Иванова

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
28.02.2023 г. 10:19
Етикети:
Мартин Христовтрилогияпремиера на книгаИздателство „Ерго”
Русана Бейлери
Стефан Чапалику
Всеки полудява по свой начин“
Посетено:
165
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/36467-premiera-na-romana-vseki-poludyava-po-svoy-nachin-ot-stefan-chapaliku