Издания / премиери

Представяне на книгата „Размисли върху българската женска носия“ с автор Диляна Курдова

23 февруари 2023 г., 13.30 ч., Нов български университет

Представяне на книгата „Размисли върху българската женска носия“ с автор Диляна Курдова

◊ ПОКАНА

Център за книгата и департамент „Музика“ представят книгата „Размисли върху българската женска носия“ с автор Диляна Курдова на 23. февруари 2023 г. от 13.30 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Събитието е с водещ гл. ас. д-р Маргарита Кръстева и дискутант Диляна Курдова.

Поводът за създаването на книгата е да послужи за въведение в света на облеклото и значението му за българката от „едно време“, но не съдържа описания на носии, а гледа частите през призмата на символизма. Представя вътрешната потребност на автора да сподели своите открития в тази посока. Критичното мислене е от съществено значение особено днес, когато ни залива информация от типа „България е единствената страна в света, в която има 40 неравноделни такта... Пайдушкото хоро повдига вибрациите на любовта, то работи там, където е лимфната система“ ... „Ганкиното хоро лекува дебелото черво и хармонизира тимусната жлеза, Елениното хоро помага пpи пcиxически разстройства“ ... „Дайчово, Черкезко, Варненско, Грънчарско – вcички те са в размер 9/8 и въздействат за единното съзнание“ (взето нейде из нета).

Целта на книгата е да запали всички ни да четем и да не се задоволяваме с полуистини, да е мост между тежките научни трудове и читателите, които искат да знаят повече. Знанието е, за да се споделя. Знанието е, за да се претворява в живота и в сферите, кръжащи около фолклора. За да сме истински пазители и българи.

Темата е особено актуална за студентите от програма „Музика“ в Нов български университет, които в този семестър ще изучават спецификата на българския фолклор в различните етнографски области на страната.

Книгата е издадена от фондация „Шевица“ с председател Петър Ангелов – алумни на бакалавърска програма „Музика“, специалност „Българска фолклорна хореография“. Представянето на книгата ще бъде съпроводено с изпълнения на фолклорни песни и танци в камерен състав.

* * *
Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата;

 

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
21.02.2023 г. 16:54
Етикети:
департамент „Музика“Център за книгатаНБУ
гл. ас. д-р Маргарита Кръстева
„Размисли върху българската женска носия“ с автор Диляна Курдова
Посетено:
649
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/36439-predstavyane-na-knigata-razmisli-varhu-balgarskata-zhenska-nosiya-s-avtor-dilyana-kurdova