Издания / премиери

“Пермафрост” отключва древно зло на Антарктида в новото аудиофентъзи от Васил Попов с гласа на Александър Сано - слушайте в Storytel Bulgaria

Историята съчетава страстта на автора към науката и митологията в смразяващ сюжет насред българската база „Свети Климент Охридски“

 

Авторът на “Мамник”, Васил Попов, продължава подема си с нов аудиосериал - фантастика, вдъхновен от „вечната замръзналост“. „Пермафрост“ е инспириран от реални събития и мистериозни случки около Антарктида и базиран на обстойно проучване на научни факти и преживявания сред български полярници, посещавали неведнъж Белия континент.

От 21 февруари аудиосериалът е достъпен в Storytel с гласа на българския актьор и музикант Александър Сано, който за първи път влиза в ролята на разказвач, и веднага се доказва като най-подходящия образ да пресъздаде смразяващата история. Авторът запазва почерка си да миксира митология с наука и български елементи, но изненадва слушателите с непознатия свят на българската база на Антарктида „Свети Климент Охридски“, където се развива страховит и неочакван сюжет. 

Идеята за „Пермафрост“ се заражда постепенно, провокирана от поредица реални събития. По време на една от експедициите на българските учени на остров Ливингстън в началото на пандемията се оказва, че на борда на корабите има много заразени. Това поражда реална опасност българските учени да останат на острова през зимата без достатъчно провизии. Кризата завършва с щастлив край, но тази ситуация посява първите сюжетни кадри в главата на автора. Малко след това чилийският самолет „Херкулес“, летящ към Антарктида, изчезва безследно и допълва вдъхновението зад смразяващото фентъзи. За написването на “Пермафрост” Васил Попов прави огромно проучване на специализирана литература, присъства на редица събития на Българския антарктически институт и провежда множество разговори с голяма част от българските полярници.

„За жалост, все още не съм имал възможност да отида на остров Ливингстън. Надявам се някой ден и това да се случи. Като еколог и биолог по образование, силно се интересувам от научната дейност, с която се занимават българските учени на базата ни в Антарктида. В „Пермафрост“ исках да съчетая тези две мои страсти – любовта ми към науката и тази към митовете и легендите.“ споделя авторът. Сюжетът се развива на българската база „Свети Климент Охридски“, където започват да се случват необикновени неща. Участниците в 30-тата експедиция са нападнати от древно зло, познато от митовете за племената, населявали някога архипелага Огнена земя. „Антарктида е най-слабо изследваният континент, казват дори, че е портал към непознати светове. Но, както учат добрите книги, най-голямата загадка е самият човек, а най-страшни са демоните, които сам е създал”, добавя издателят на Storytel - Ана Клисарска, за новата история на Васил Попов.

Актьорът Александър Сано влиза в ролята на геолога Кузман Стоев, който търси изчезналия си брат-близнак. Мисията му е отклонена от чудовищно нападение и той се впуска в борба с мистичното зло, придружен от неочакван спътник, наследник на древните племена Яган и Селкнам. “Беше вълнуващо предизвикателство да изградя толкова комплексен образ само чрез гласа си и да предам цялото напрежение, страх и решимост, които бушуват в сърцето на Кузман. Комбинацията от смразяващ екшън и мистериозно фентъзи кипна кръвта ми, сякаш самият аз се бях изправил пред ледените чудовища.” разказва актьорът.

Премиерата на “Пермафрост” съвпада с исторически момент в 30 годишната история на българската експедиция в Антарктида. В края на 2022 г. за първи път българският екип отплава на борда на собствен научноизследователски кораб - "Св. Св. Кирил и Методий", който пристигна на Ледения континент само преди няколко дни и постави началото на 31-вата национална полярна експедиция. Паралелът с реални събития, български фолклор и непознати преживявания на българските полярници прави аудиосериала истинско постижение на съвременната литература.

Повече за Storytel

Storytel е една от най-големите стрийминг компании за аудио и електронни книги в света с каталог за слушане и четене от над един милион заглавия в световен мащаб. Визията на Storytel  е светът да бъде едно по- емпатично и цветно място благодарение на добрите истории, които да бъдат споделяни и преживявани от всеки, навсякъде и по всяко време. Стрийминг услугата в рамките на Storytel Group предлага абонамент за аудио и електронни книги под шапката на Storytel, Mofibo и Audiobooks.com. Издателската дейност на Storytel се осъществява от компанията Storytel Books, както и издателя на аудиокниги StorySide. Storytel Group има представителства в над 25 световни пазара, а седалището е в Стокхолм, Швеция.

Автор:
Яна Стефанова
Публикация:
21.02.2023 г. 14:31
Етикети:
АнтарктидааудиосериалАлександър СаноВасил Попов
Storytel Bulgaria
аудиофентъзи
"Пермафрост"
Посетено:
620
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/36433-permafrost-otklyuchva-drevno-zlo-na-antarktida-v-novoto-audiofentazi-ot-vasil-popov-s-glasa-na-aleksandar-sano-slushayte-v-storytel-bulgaria