Издания / премиери

Обсъждане на публикуваните в 2022 година книги на автори от Сливен и региона

Над 45 книги бяха представени в рамките на първия за годината Петъчен литературен салон в Регионална библиотека „С. Доброплодни”

В съответствие с изградената традиция, на Първия за годината Петъчен литературен салон в Регионалната библиотека в Сливен (директор – д-р Росица Петрова-Василева), се провежда „преглед” на издадените в предходната година книги. И във февруарските дни на 2023 г. обзорът е осъществен от творците на гр. Ямбол:  в раздел „Поезия”- от поета Тенко Тенев, председател на Дружеството на писателите в съседния град, и за раздел „Проза” – от литературния критик Митко Бечев, директор на Регионалната библиотека там;  с водеща – журналистката Нели Димитрова.

По анонс на организаторите, целта на „... прегледа е да се отбележат като литературен факт издадените през миналата година книги; да се акцентира върху творческите постижения на представените автори, както и новото и различното, което те предлагат на своите читатели; да се анализират тенденциите на книгоиздаването в региона и не на последно място  - да се провокира интерес у читателите към новоиздадените книги”. Целите  остават константни почти за всички (25 ) години на провеждане на събитието, като по мнението ни, наличните у анализиращите оценъчен потенциал и възможности, са предпоставка и за надмогване на властващия повече “тематично-регистрационен подход” в обзора - при утвърждаване и по-доминиращо присъствие на „стойностно-оценъчния”, което и пожелаваме.

В раздел „Поезия” вниманието на читателите се насочва към новопубликуваните 9 книги, сред които се откроява юбилейното издание на Радой Ралин „Събрано”. Читателите ще се докоснат през 2023 година до  издадените книги  с поезия на:  Валентина Радинска, под надслов „Избрана лирика”, както и до поетическите сборници на Стефан Стоянов, Дора Чолакова-Илиева и Веселин Веселинов; на Катрин Федина, Николай Русев и Даниела Иванова. Щилиян Щилиянов е издал сборник с епиграми.

В раздел „Проза” критикът  посочва  търсенията в жанра на романа на творците Камен Васевски, Росица Добрева и Луиза Абраамян. За „прегледа” сборници с разкази  са представили Василен Васевски, Петя Александрова (създател през 2022 година и на детската книга „Стихчета за мишчета и въртоглави  крави”) и Михаела Димитрова. „Гостенче от града” е заглавието на издадената от Дора Куршумова книга за деца.

Най-богат е обсегът от публикувани книги през 2022 г. в раздел „Отраслова литература”, представена от родови изследвания, летописи и тези за историята и традициите на Сливен и Сливенския край. Тук са включени и литературоведски и изкуствоведски трудове, библиографски издания, спомени и интервюта; каталози на изложби, учебници и помагала.

Специално внимание будят и разработените от колектива на  Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен издания: излезлият, по повод 200 г. от рождението на Добри Чинтулов, био-библиографски указател; тези, посветени на значими прояви по време на провеждания XXIV  Национален фестивал на детската книга - 2022 г.: сборник с доклади от „кръгла маса” с международно участие „Изкуството да се пише за деца днес – между модерните послания и фантазния свят; ” сборник с наградените творби от Националния литературен конкурс „Истории от магазинчето за щастие”; каталог от изложбата  с илюстрации на Сотир Гелев, удостоен с Националната награда „К. Константинов” за  2021 г. ,в  раздел „Илюстрация”.

___________

Източник: Регионална библиотека „С. Доброплодни” - Сливен

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
04.02.2023 г. 17:53
Посетено:
506
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/36315-obsazhdane-na-publikuvanite-v-2022-godina-knigi-na-avtori-ot-sliven-i-regiona