Издания / премиери

Премиера на „Швеге: Срещу сърпа и чука“ от Тодор Господинов

В духа на „Власт и съпротива“ и „Когато капят кестените“, романът е базиран на истински събития и множество документи

 

В Деня за почит на жертвите на комунистическия режим се появява корицата на един от първите български романи за движението на горяните – „Швеге: Срещу сърпа и чука от журналиста Тодор Господинов, който излезе с логото на издателство „Сиела“.

В духа на емблематичните „Власт и съпротива“ на Илия Троянов и „Когато капят кестените“ на Стефан Коспартов, „Швеге“ е роман за първите години на тоталитаризма – история за държавна сигурност, концлагери, горяни, атентати, шпиони и двойни агенти. И навярно един от първите български романи за горяните.

„Швеге“ е роман за съпротивата срещу злото, за силата на човешкия дух, за невъзможната любов и за изборите на ръба. Годината е 1950-а. Един млад мъж търси убийците на брат си, но неговият късмет, хем добър, хем лош, го изправя срещу цялата мощ на тоталитарната държава. Следва шеметно препускане, в което читател и герой ще преминат през най-големите ужаси, за да достигнат до така търсената, уж невъзможна, надежда.

Изданието ще има и официално представяне на 16 февруари 2023 г. от 18:30 ч. в Patches Blues Bar в София.

 

„Чудна плетеница от художествено родени герои и истински исторически събития. При това от затъмнения исторически период на отчаяните борби след 1944 г. и горянското движение. Съдбата на Швеге е удивителна, а ако някой някога ви каже, че за разлика от другите социалистически страни в България не е имало съпротива, ще ви се прииска да му разкажете тази книга.“

Веселина Седларска

 

„Стъпил на документална основа, този наситен с действие, история и обрати роман разказва за любов, предателство и терор по време на комунистическия режим веднага след 1944 г. Длъжници сме на тези стотици хиляди загубили свободата си, живота си, здравето си, имуществото си; длъжници сме и на първото в Европа организирано движение на горяните срещу червения тоталитаризъм, чиято задача беше първо да смаже човека, по-късно — неговата свобода; а наследниците му в днешни дни и с други средства опитват да убият или подменят паметта за съпротивата му. Затова „Швеге“ е роман и за паметта. На добър час!“

Захари Карабашлиев

 

 

Автор:
Темз Арабаджиева, изд. Сиела
Публикация:
15.02.2023 г. 13:07
Етикети:
тоталитаризъмисторияроманпредставяне на книгаСиела
Тодор Господинов
горяни
„Швеге: Срещу сърпа и чука“
Посетено:
494
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/36301-premiera-na-shvege-sreshtu-sarpa-i-chuka-ot-todor-gospodinov