Издания / премиери

Представяне на книгата „Философските тайни на Хари Потър“ от Лидия Денкова

25 януари 2023 г., 18.00 ч., "НБУ в ЦЕНТЪРа"

Представяне на книгата „Философските тайни на Хари Потър“ от Лидия Денкова

 

◊ ПОКАНА

На 25 януари 2023 г. от 18.00 ч. в Книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“ ще се състои представяне на второ и допълнено издание на книгата „Философските тайни на Хари Потър: Опит върху философията на приказното“ от Лидия Денкова.  

Събитието е с водеща проф. д-р Лидия Денкова и дискутант проф. д-р Димитър Вацов.

„Философските тайни на Хари Потър. Опит върху философията на приказното“ е второ издание на български език, допълнено с наблюдения върху всички седем книги на поредицата и някои от техните екранизации за последните повече от двайсет години. Единайсетте философски тайни взимат повод от „Хари Потър“, за да разширят хоризонта и открият по-общата причина за вечното очарование на приказното и фантастичните истории. Ще говорим за Мъгъли и магьосници, за Смесването на двата свята, за Малкия голям герой, Свободния избор, Желанията и щастието, за Философския камък на приятелството, Двете лица на злото, Странните часовници и Времето, Логиката на измислицата, Как да останем на единайсет. А книжарницата на НБУ в Центъра ще се превърне в Нужната стая на тайните, където пазим най-важното, защото, ако вярваме на старите философи, всичко „изхожда от собствените ни дълбини“.

Книгата не е критичен анализ и наистина е повече Опит да се изтъкнат неща, за които става дума в училището, в университета и извън тях, изобщо за онова, което е накарало древните римляни да забележат: „Учим не за училището, а за живота“. А животът продължава да се нуждае от големи разкази и обратно омагьосване.

 

Автор: Център за книгата
23.01.2023 г. 14:20
Посетено: 628
Етикети: проф. д-р Димитър Вацов, проф. д-р Лидия Денкова, представяне на книга, НБУ в ЦЕНТЪРа, НБУ, „Философските тайни на Хари Потър: Опит върху философията на приказното“
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/36236-predstavyane-na-knigata-filosofskite-tayni-na-hari-potar-ot-lidiya-denkova