Издания / премиери

Клуб "Писмена" представя "Слънцестоения над Черната река" от Калоян Праматаров

26 януари 2023, 18 часа, Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий", Централно фоайе

Клуб "Писмена" представя "Слънцестоения над Черната река" от Калоян Праматаров

 

◊ ПОКАНА

Клуб "Писмена" при Национална Библиотека "Св. св. Кирил и Методий"
ви кани на представянето на поетичната книга "Слънцестоения над Черната река" от Калоян Праматаров.

Калоян Праматаров е автор на стихосбирките „Асфодел“ (2012) и „Дайни“ (2016). Превеждал е на български език произведения на Ели Визел, Мирча Елиаде, Франсоа Дос, Марсел Швоб, Жорж Санд и др. По образование е археолог, работи в Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките. Сценарист е на анимационния филм „Постиндъстриал“, режисиран от художника Борис Праматаров. От 2020 година участва в проекта „Литературни маршрути“ на Фондация „Прочети София“. Автор и водещ е на два от тях: „По стъпките на Синьото момче“ в памет на Александър Вутимски, и „Радой Ралин – безпощадният заговорник на смеха“.

Първите текстове в „Слънцестоения над Черната река“ са писани през 2014 г. като непосредствено впечатление от преживяното в македонската столица Скопие. „С годините образите се избистриха, идеите се нароиха и пред мене се откри възможността да ги включа в цялостно издание с графично оформление на художника Борис Праматаров“, пише в предговора към изданието Калоян Праматаров.

Книгата ще бъде представена от Ани Бурова.

Заповядайте на 26 януари 2023, 18 часа, в Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий" - Централно фоайе.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
26.01.2023 г. 11:37
Посетено:
521
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/36233-klub-pismena-predstavya-slantsestoeniya-nad-chernata-reka-ot-kaloyan-pramatarov