Издания / премиери

Историкът Александър Стоянов представя сблъсъка на титаните

Приносното издание „Османо-Хабсбургските войни (1500-1792 г.)“ ще бъде представено на 19 януари с водещ Георги Ангелов

 

Историкът Александър Стоянов представя сблъсъка на титаните

След изданието на „Руско-турските войни (1569–1878 г.)“ популярният историк ас. д-р Александър Стоянов публикува на пазара „Османо-Хабсбургските войни (1500-1792 г.)“ – книга, в която се заема със задачата да изучи и опише една от най-мащабните конфронтации в историята на Европа.

Неговият приносен труд, който разглежда продължилата почти 300 години борба между двете династични империи – Османската и Хабсбургската, представяме от 18:30 ч. на 19 януари в зала „Американски център“ на Столична библиотека. Модератор на събитието ще бъде журналистът и водещ на предаването ИСТОРИЯ.БГ Георги Ангелов.

Входът е свободен, а повече новини около събитието може да откриете тук: https://www.facebook.com/events

Сблъсъкът между османци и Хабсбурги започва далеч преди прочутата обсада на Кефалония през 1500 г., а противоборството им засяга не само Европа, но и Северна Африка, морските пътища към Индия и дори далечна Индонезия.

Базирано на библиографска основа от двеста извора и академични трудове, написани на четиринадесет различни езика – от водещите първични източници за вся­ка една от войните, до най-знаковите и значими исторически изследвания, свързани със съответните периоди – изданието успява да създаде динамичен и напрегнат разказ, който да бъде достъпен както за професионални историци, така и за незапознатия читател.

Без да дава оценка за „добрите“ и „лошите“ в историята, „Османо-Хабсбургските войни (1500-1792 г.) от ас. д-р Александър Стоянов е впечатляващ по мащаба си анализ на една вековна борба.

Aс. д-р Александър Стоянов e част от секцията „Помощни исторически науки и информатика“ към Института за исторически изследвания на Българската академия на науките. Роден е на 13.09.1987 г. и е защитил докторска степен по история в Лайденския университет в Нидерландия. Специалист е по военна и нова история. Автор е на 6 монографии и над 240 публикации в списания, журнали и електронни платформи.

 

Автор:
Темз Арабаджиева, изд. Сиела
Публикация:
10.01.2023 г. 14:18
Посетено:
633
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/36159-istorikat-aleksandar-stoyanov-predstavya-sblasaka-na-titanite