Издания / премиери

Премиера на книгата „Масонството във Великобритания и САЩ: исторически документи и митове" от Владимир Левчев

13 януари 2023 г., 18:00 ч., Книжен център „Гринуич" - София

Премиера на книгата „Масонството във Великобритания и САЩ: исторически документи и митове" от Владимир Левчев: 1
Премиера на книгата „Масонството във Великобритания и САЩ: исторически документи и митове" от Владимир Левчев: 2

 

◊ ПОКАНА

Издателство „Ентусиаст" и Владимир Левчев

Ви канят на премиера на книгата

„Масонството във Великобритания и САЩ: исторически документи и митове"

Заповядайте на 13 януари 2023 г., 18:00 ч. в Книжен център „Гринуич", гр. София, бул. „Витоша" 37

Вход свободен.

 

За книгата:

Масонството като философия е сложна символна система, въплътена в таен ритуал. Ритуалът визуализира една своеобразна философия от времето на Английския ренесанс и Просвещението, един начин на мислене, дискутиран от видната английска историчка Франсис Йейтс в книгата ѝ „Розенкройцеровото просвещение“.

Настоящата книга отговаря на въпроса „Що е масонство?“ – като философия и като фратерално общество – отвъд конспиративните теории. В нея се изследва реалната роля на масонските ложи в историята, особено по време на буржоазните революции от XVIII и XIX век.

 

За автора:

Владимир Левчев е роден на 17 октомври 1957 г. в София. Завършва английска гимназия и изкуствознание в Художествената академия. Работи като редактор и преводач на поезия в издателство „Народна култура“ от 1982 до 1990 г. Oт януари 1989 г. издава забраненото тогава списание „Глас“. След 1990 г. е зам.-главен редактор на „Литературен вестник“ и главен координатор на „Свободно поетическо общество”. През 1994 г. заминава за САЩ, където преподава литература и творческо писане в няколко университета. Oт есента на 2007 г.  преподава литература и творческо писане в Американския университет в Благоевград.

Владимир Левчев е автор на 15 стихосбирки, четири романа – „Крали Марко: Балканският принц“, „2084-та“, „Човекът и сянката“ и „Астероид“ както и на множество статии на културни и политически теми, монография за „Четири квартета на Т.С. Елиът“, книги с превод на Т.С. Елиът, Алън Гинзбърг, религиозната поема „Бхагавадгита“ и др. Последната му книга е озаглавена „Смъртта и Бог“ (2022). Има четири книги с поезия, издадени в САЩ, и по една в Италия, Северна Македония и Румъния. Негови произведения са  превеждани на 17 езика.

По време на дългогодишния си престой във Вашингтон Владимир Левчев се запознава в дълбочина с философията и тайните на масонството, за което пише две книги.

 

 

Автор: Издателство „Ентусиаст"
10.01.2023 г. 13:28
Посетено: 249
Етикети: Издателство „Ентусиаст", Владимир Левчев, премиера на книга, „Масонството във Великобритания и САЩ: исторически документи и митове"
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/36158-premiera-na-knigata-masonstvoto-vav-velikobritaniya-i-sasht-istoricheski-dokumenti-i-mitove-ot-vladimir-levchev