Издания / премиери

Албум монография и изложба на Енчо Пиронков

По случай 90-годишнината на големия български художник

 

По случай 90-годишнината на Енчо Пиронков издателство "Стефан Добрев" издаде албум монография на известния български художник.

Енчо Пиронков е един от най-значимите български модерни експресионисти. Художественият албум е двуезично издание (български и английски език), плод на задълбочено проучване. Обхванати са всички периоди от творчеството на художника. Автор на встъпителната студия е проф. Аксиния Джурова.

На 23 ноември в галерия Nova Art Space бе представен албумът и открита изложба на Енчо Пиронков. Съвременното артистично пространство, невероятната публика, неподражаемият стил на картините и радостта, че този велик български художник най-сетне има представителна монография превърна вечерта в изключително важно събитие за културния живот в страната.

Изложбата ще продължи до края на годината. Имате възможността да закупите албума от галерия „Nova Art Space" на преференциални цени.

Можете да поръчате албума и от сайта на издателство „Стефан Добрев" –  http://dobrevbooks.com/ с безплатна доставка за цялата страна.

Ще откриете албума и на предстоящото издание на Панаира на книгата в НДК, който ще се състои от 6 до 11 декември 2022 г. Това е не само прекрасен коледен подарък, но и дълго чакана монография, която задължително трябва да присъства във вашата библиотека.

Енчо Пиронков е роден в пловдивското село Розовец и завършва гимназия в Пловдив. Той е самороден талант, чийто стил се оформя като съчетание от вътрешни преживявания и външни сътресения. Картините му са наситени с контрастни багри, силен лиризъм и богата емоционалност. Многостранният му талант се изявява също така и в областта на приложното монументално изкуство, както и на сценичната декорация.

Произведения на Енчо Пиронков са притежание на Националната художествена галерия, на много държавни музеи и частни галерии не само у нас, но и в САЩ, Австрия, Испания, Дания, Мексико, Япония, Франция, Германия и др.

Настоящата монография го представя като един от най-значимите български модерни експресионисти. Събраната колекция е плод на задълбочено проучване и селекция на едни от най-добрите му произведения. Обхванати са всички периоди от неговото творчество. Албумът дава широк поглед върху стила, многообразното творчество и богатото въображение на Енчо Пиронков.

http://dobrevbooks.com/

 

Автор:
Издателство "Стефан Добрев"
Публикация:
04.12.2022 г. 13:29
Етикети:
галерия Nova Art SpaceизложбаЕнчо Пиронковпроф. Аксиния Джурова
албум монография
издателство "Стефан Добрев"
Посетено:
673
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/35993-album-monografiya-i-izlozhba-na-encho-pironkov