Издания / премиери

Премиера на книгата с кратки прози "Мопсът на Вазов" от Владислав Христов

Модератор на събитието ще бъде проф. д-р Людмил Димитров

Премиера на книгата с кратки прози "Мопсът на Вазов" от Владислав Христов

 

◊ ПОКАНА

Издателство „Ерго” Ви кани на премиера на книгата с кратки прози „Мопсът на Вазов“ и среща с автора Владислав Христов.

Заповядайте на 10 декември, събота, от 14:00 часа, в НДК, ет. 4, запад, Сцена на културната програма на Панаира на книгата.

Модератор - проф. д-р Людмил Димитров. От книгата ще чете актьорът Димитър Николов.

„Мопсът на Вазов“ е книга, която разкрива необичайната чувствителност на един съвременен човек, рефлектиращ болезнено върху случващото се в света около нас и в света вътре в нас. По този начин тя препотвърждава предназначението на самата литература: да умиротворява, да облагородява, да бъде пътеводител в духовния ни живот. Едно от най-приносните постижения на сборника е в заявената богата литературна култура на автора (с неизбежните реминисценции, алюзии и паралели от наши и чужди автори и произведения), както и надграждането на българската повествователна традиция, водеща началото си още от кратката публицистична проза на Ботев."
~ Проф. д-р Людмил Димитров

 

"Няма съмнение, че кратката проза е най-трудната за овладяване литературна форма. В текстове си Владислав Христов съумява да открие както точната дума, така и най-сгъстения сюжет. Поантите са изненадващи и често преобръщат изцяло перспективата на повествованието. „Мопсът на Вазов“ представя автора като писател с усет за социално значими проблеми. Това пък е обяснимо с факта, че Владислав е автор и на безкомпромисна публицистика. В този сборник обаче той е прибегнал към художествена интерпретация на темите, които го вълнуват. На места това са житейски случки, ситуации и истории, другаде – басни, но във всички случаи го е занимавал конкретен обществен проблем."
~ Христо Карастоянов

 

"130 страници, изпълнени с впечатления от пътувания по разни географски ширини, с докосвания до различни култури. И заедно с това – с чувството за уседналост, за завръщане там, където са корените ти. В тези свои ескизи авторът ни разказва по съвършен начин множество истории, които могат да бъдат разгърнати като повести и дори романи. Но тук е и голямото майсторство – да нарисуваш с няколко изречения цяла история, да създадеш характерни образи, изпълвайки ги с трепетно чувство, което докосва."
~ Росица Чернокожева

 

Автор:
Издателство "Ерго"
Публикация:
30.11.2022 г. 16:08
Етикети:
Посетено:
468
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/35962-premiera-na-knigata-s-kratki-prozi-mopsat-na-vazov-ot-vladislav-hristov