Издания / премиери

Премиера на "Оловна тишина. Историята на един разстрел" от Ивайла Александрова

1 декември, 18:30 часа, Съюз на архитектите в България

Премиера на "Оловна тишина. Историята на един разстрел" от Ивайла Александрова

 

◊ ПОКАНА

Издателство "Жанет 45" и Ивайла Александрова
 
представят
 
"Оловна тишина. Историята на един разстрел" - документален роман за Никола Вапцаров
 
С думи за книгата Младен Влашки
 
1 декември, четвъртък, 18:30 часа
Съюз на архитектите в България, Зала 2, етаж II
(ул. "Кракра" 11), София
 
Вход свободен
 
* * *
"Това изследване е безпощадно спрямо всякакви манипулации относно Вапцаров, неговия архив в паметта на българите и неговото творчество. Изпълнено е с научна точност, с много прозорливост в търсенето – изворовият материал е безспорен и в голяма част непознат – без идеологизации или субективизации. Издаването му е просто дълг към българското себепознание." ~ Младен Влашки


"Ивайла Александрова не громи идоли и не сваля ореоли. Оценките, доколкото ги има, не идват от нея. Тя не произнася присъди, нито контраприсъди – оставила ги е на другите, на нас.
 
Най-голямото и важно постижение на тази книга е, че от дълбината на морето от факти – факти, които не спираха да изскачат до края по един почти свръхестествен начин, сякаш чакали осемдесет и повече години точно този момент – в крайна сметка действително се е надигнала истината, и то не само тази за конкретния случай, а понятието за истина изобщо – такова, каквото най-много ни плаши.
 
Този разказ не ни казва нищо, което не знаем за човешката природа и за което не можем да се досетим – и в това е целият му ужас. В него Вапцаров не е нито монумент, нито случайна жертва. Той е човек, направил своя съзнателен избор и понесъл възможно най-тежките последствия от него.
 
Трудно ми е да преценя за кого повече е тази книга – за живите или за мъртвите. Защото всяка смърт отнема от онези, които остават след нея, много повече от изгубения близък човек.
 
Адските кръгове са много повече и се простират далеч преди и след, достигайки чак до днешното." ~ Елена Алексиева
 
 
Автор:
ИК "Жанет 45"
Публикация:
28.11.2022 г. 14:36
Посетено:
669
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/35946-premiera-na-olovna-tishina-istoriyata-na-edin-razstrel-ot-ivayla-aleksandrova