Издания / премиери

„Химия на шегата“: автобиографичният роман на майстора на хумора и сатирата Михаил Вешим

Романът ще бъде представен на 7 декември 2022 г. по време на десетото издание на Софийски международен литературен фестивал

„Химия на шегата“: автобиографичният роман на майстора на хумора и сатирата Михаил Вешим

 

„Химия на шегата“: автобиографичният роман на майстора на хумора и сатирата Михаил Вешим

Да превърнеш хумора в професия, а смеха – в призванието на живота си. Малко автори у нас са успели да направят това така умело и искрено, както Михаил Вешим.

Историите му, плод на 40-годишния му писателски опит като автор на бестселъри, сътрудник, а по-късно и главен редактор на емблематичния вестник „Стършел“, все така искрено разсмиват читателите и доказват, че весело може да се пише дори и за тъжните неща. 

Сега авторът на „Английският съсед“ се завръща с нова хумористична история – тази на своя собствен живот. Живот, подчинен на всесилната „Химия на шегата“, в който главна роля играе веселието.

Вдъхновен от автобиографиите на някои от най-големите хумористи като Бранислав Нушич, Уди Алън и Чарли Чаплин, Михаил Вешим пише новата си книга, за да разкаже не толкова за себе си, колкото за своята мисия никога да не се взема твърде насериозно и да продължава да открива алхимията на живота, скрита в химията на шегата. 

Сред страниците на този автобиографичен роман читателите ще поемат на пътешествие назад във времето, за да се запознаят с едно ухилено хлапе, което се залива от смях и пръст да му покажат. Тази му способност да открива смешното във всичко остава с него и до днес.  

С обилна доза самоирония, която Вешим нарича „най-висшето проявление на хумористичния талант“, обичаният сатирик разказва за перипетиите си „По пътя“ към осъществяването на мечтата си да стане писател. 

Първият му досег с магията на думите, които, подредени по правилния начин, предизвикват истинска химична реакция; уроците, които е научил от баща си – големия писател Георги Мишев; хилядите изписани страници, които му доказват, че „писането е занимание самотно“ – всички тези житейски истории оживяват, разказани през призмата на многоцветната „Химия на шегата“.

Вградена в разказа за живота на Михаил Вешим, читателите ще открият и вратичка към историята на 75-годишния вестник „Стършел“ и майсторите на хумора като Радой Ралин, Георги Друмев, Мирон Иванов, Петър Незнакомов, които творят в редакцията му през годините и изграждат облика на българската сатира. 

Как се е зародила идеята за романа „Английският съсед“, вдъхновил популярния български телевизионен сериал? Какво е значението зад псевдонима „Вешим“? Какво е било участието на сатириците в рушенето на тоталитарната система?

Нишките на всички тези въпроси се преплитат в автобиографичния роман на Михаил Вешим „Химия на шегата“, рисувайки портрета на един творец, останал верен на себе си, на своето любопитство и на най-точния си компас в живота – хумора. Защото, както казва великият Чаплин: „Не успях да оправя света, но успях да го разсмея!“

А това понякога е повече от достатъчно.

Официалната премиера на „Химия на шегата“ ще се състои по време на десетото издание на Софийски международен литературен фестивал на 7 декември 2022 г. от 17:30 ч. в Мраморното фоайе на Национален дворец на културата, а модератор на събитието ще бъде журналистът Даниел Ненчев

Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/656486789459758/ 

 

Автор:
Темз Арабаджиева, изд. Сиела
Публикация:
06.12.2022 г. 15:23