Издания / премиери

Премиера на книгата на проф. Любомир Халачев „Портрет на непозната жена"

29 ноември 2022, 18.00 ч., Аула на НАТФИЗ

Премиера на книгата на проф. Любомир Халачев „Портрет на непозната жена"

 

◊ ПОКАНА

Проф. Любомир Халачев представя новия си роман „Портрет на непозната жена".  Събитието ще се състои на 29 ноември (вторник) от 18.00 ч. в Аулата на НАТФИЗ, ул. „Ст. Караджа" №20.

Заповядайте!

 

Иван Гранитски:  Сигурно е, че новият роман на Любомир Халачев „Портрет на непозната жена" ще се превърне в събитие в живота на съвременната българска литература. Авторът, който ни е добре познат от предишни талантливи творби, между които трябва да изтъкнем романът „Сънувам кино", сборника с ловни разкази „Спомен за лисицата" и блестящата публицистика „Шапката на Ниночка" сега предлага на интелигентната публика роман с интересна и увлекателна фабула и зареден с многопластови художествени инвенции и идеи. Лайтмотивът на романа е вечната тема – борбата за душата на твореца. Кой път трябва да бъде избран – пътят на властта, охолството, самолюбуващата се материалност, или пътя на лишенията, смирението и безкористния труд. В житейския и професионалния сблъсък на двама от своите герои – художници – авторът пресъздава и великолепна картина на сложната и противоречива епоха от 50-те години на XX век до края на века.

Проф. Дочо Боджаков: Имах привилегията на прочета романа на Любомир Халачев „Портрет на непозната жена", така да се каже, още в ръкопис. Роман, написан в традициите на добрата класическа литература – с ясна фабула, силно послание и с галерия от плътни, вълнуващо поднесени образи. Авторът е избрал основната част на действието в романа да се развива в едно мрачно за България време – 50-те години на ХХ век. Времето, в което по безмилостен начин у нас се полагат основите на сталинския тип комунизъм. Композиционната рамка обаче е затворена между пролог от 2015 година и епилог от 2016 година, т.е. събитията отекват и в наши дни. Този сполучлив похват очертава още по-ярко и релефно контура на драматичното минало, позволява ни да осмислим от днешен ракурс неговите духовни конфликти и свързаните с тях човешки травми. За да осъществи замисъла си, Любомир Халачев съсредоточава събитията в интересна за белетристично изследване среда – тази на хората на изкуството. Водещи персонажи в романа са студенти и преподаватели от някогашната художествена академия. Тази интелектуална среда изпълнява функцията на своеобразен лакмус, с помощта на който се проявяват сложните процеси в българското общество от онова време.

Особено интересна е сюжетната линия, проследяваща навлизането в изкуството на основните персонажи, Андрей и Александър, и тяхната по-нататъшна реализация. Тук има много силни моменти за първата среща на младия човек с изкуството и откриващите се възможности да се изразяваш чрез него, за ранния конформизъм и мъчителните пориви за преодоляването му, за младежкото приятелство и любовта, за измяната и верността, за призванието и признанието в едно обречено на политическа стагнация време.

Силната страна на романа „Портрет на непозната жена" е в умението на автора да прониква дълбоко в историческото време и да открива там страсти и конфликти, актуални и днес. При това, както вече споменах, става дума за един от най-спорните и трагични периоди от новата българска история. Обикновено, връщайки се към него, писателите поставят гледната си точка някъде извън историята и разказват за миналото от позицията на знаещи историческата развръзката съвременници. Любомир Халачев е избрал друг подход. Той се опитва да разбере хода на времето и хората, живели в него. Да страда, да обича, да се разкъсва от съмнения и изкушения, заедно с персонажите, за които разказва. Да накара читателите да ги приемат като реални човешки лица, а не като литературни миражи. Авторът сякаш се превъплъщава персонално във всяко събитие и разтваря собствената си чувствителност във всеки отделен образ. Подобна писателска съпричастност респектира, кара те да се отнасяш с доверие към предлагания белетристичен свят, помага ти да откриеш белезите на реалния живот в него.

В своя роман Любомир Халачев не съди, не морализаторства, не дава еднозначни отговори. Той разкрива като археолог културните пластове на историята, която разказва, за да ни напомни, че човек винаги е жертва на характера си – добрият на своята доброта, лошият – на злото, което го е обладало. Но, преди да поеме след силата на съдбата си, всеки от тях е имал право на избор. Това е и най-важната идея на романа „Портрет на непозната жена" – необходимостта да направиш морален избор в едно неморално време. И да платиш за този избор, дори с цената на проваления си живот.

 

Проф. Любомир Халачев завършва  ВГИК, Москва, през 1972 г. През 1974 г. се посвещава на образованието по операторско майсторство в НАТФИЗ. От 1975 г. работи в Студия „Време" като оператор и режисьор на документални и научно-популярни филми. През 1991 г. основава „Кодиак" – продуцентска фирма, която по-късно се преименува на „Кадиак Филм". Един от основателите на Асоциацията на филмовите продуценти. Работи като режисьор, продуцент и сценарист на документални филми и телевизионни драми.

Специализирал е в Полша, Италия, Франция и Дания. Бил е гост-преподавател в Сингапур. Ръководител и лектор на семинари и уъркшопове в европейски програми, член и председател на журита на български и международни фестивали. Професор, доктор по изкуствознание. Декан на Факултет екранни изкуства на НАТФИЗ (2005 – 2011) и Ректор (2011–2015). В момента преподава „Документално кино" на студентите по „Операторско майсторство" и „Продуцентство" в магистърската програма „Мениджмънт в екранните изкуства".

Създал е повече от 100 късометражни филма с множество награди на български и международни фестивали. Автор е на десетки статии, на 8 книги в областта на киното и телевизията и на 6 книги с разкази.

 

Автор:
Десислава Димитрова
Публикация:
26.11.2022 г. 12:41
Етикети:
НАТФИЗроманпремиера на книга
проф. д.н. Любомир Халачев
„Портрет на непозната жена"
Посетено:
544
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/35922-premiera-na-knigata-na-prof-lyubomir-halachev-portret-na-nepoznata-zhena