Издания / премиери

Премиера на романа на Владимир Зарев „Объркани в свободата” в Регионалната библиотека в Сливен

Изложба илюстрации на художника Борис Стоилов към детската книга на Владимир Зарев „Голямата странна градина”

Премиера на романа на Владимир Зарев „Объркани в свободата” в Регионалната библиотека в Сливен

 

В РБ „Сава Доброплодни” при голям интерес се състоя премиерата на излезлия само преди дни роман на известния български писател акад. Владимир Зарев - „Объркани в свободата”. Открита бе и изложба илюстрации по преиздадената от ИК “Хермес“ детска книга на писателя „Голямата странна градина“, написана преди 50 години, като новото издание е илюстрирано от един от най-значимите и съвременни български илюстратори - художника Борис Стоилов. 

Романът „Объркани в свободата“ бе представен от Стойо Вартоломеев - управител на ИК “Хермес“ и от години издател на книгите на писателя. Той сподели, че издаването на романа и преиздаването на детската му книга е своеобразен подарък на издателството по повод 75-годишния юбилей на писателя. Според Вартоломеев романът „Объркани в свободата“ е четиво с пределна актуалност: Ковид пандемията е нахлула мощно в битието на хаотично живеещите му герои. Наред с познати от предишните романи на Зарев мотиви: за развращаващата сила на натрупаното набързо богатство и за емоционалната нестабилност на героя-интелигент, е зададена основната тема – стремеж към съвършенство, безграничността на свободата, простотата на действителното съществуване и смисъл на живота. Но в романа има и един втори план. И точно той – ръкописът на оставащ неизвестен автор, дава стабилността и пластическата сила на цялото повествование. Връщането в Средновековието, в началото на 15. век, духовната извисеност на исихастите и техните дирения, хвърлят своя отблясък и върху живота на съвременните хора, което прави романа много интересен за съвременния читател. Вартоломеев разкри и как е бил провокиран да преиздаде детската книга на Вл .Зарев „Голямата странна градина“, която според него е “четиво и за деца и за възрастни“, като изтъкна, че за нейния добър прием от днешния читател голяма заслуга имат илюстрациите на художника Борис Стоилов.

Публиката имаше възможност да чуе повече за романа и от самия автор. Вл. Зарев сподели:“… Романът се състои от две напълно независими и привидно несвързани помежду си сюжетни линии. Едната се развива в съвременността и разказва за насилието и несвободата, предизвикани от ковид-пандемията, която ни отне различието и ни потопи в нереалното виртуално съществуване. В тази част от книгата аз съм разкрил психологическите механизми, по които всепобедният вирус, всъщност несвободата, предизвикана от страха, променя жестоко и съдбовно живота на едно семейство. Втората сюжетна линия се развива в Средновековието - в началото на далечния петнайсети век и засяга темата за исихазма – едно удивително духовно учение в търсене на единение с Бог… Романът „Объркани в свободата“ е навярно най-трудният ми, най-сложният за написване роман. Книгата изискваше огромни познания по средновековна българска и византийска история, а също по богословие. Аз съм християнин и наивно вярвах, че априори познавам християнството, но се оказа, че то има невероятни философски дълбочини; бях смаян от богатството на идеите, които използва православието в опита си да познае и да „разкаже“ Бог; величието, несвършването и всеприсъствието на Бог… Привидно двете сюжетни линии изглеждат несъвместими. Това, което ги обединява в романа, е проблемът за свободата, за величието на човешката свобода, която до голяма степен осмисля живота ни. Романът, всъщност, се случва от сблъсъка на тези две линии, на тези две реалности, които сякаш взаимно се повлияват, обогатяват се и изграждат философския смисъл на творбата…“

Писателят отговори и на въпроси на публиката. Сподели и възхищението си от съвременния художествен прочит на Борис Стоилов на детската му книга „Голямата странна градина“ и благодарността си към ИК “Хермес“, които са я върнали за нов живот.

Блестящ анализ на „Объркани в свободата“ направи поетесата Виолета Калайджиева. В емоционалното си слово тя акцентира на основните теми в романа за властта, свободата и вярата, на дълбокия психологизъм и оригиналното преплитане на двете сюжетни линии на повествованието, на философския смисъл на романа.

В края на премиерата директорът на регионалната библиотека д-р Росица Петрова–Василева, изненада Владимир Зарев с вълнуващ подарък – снимка от премиера на романите му „Разруха” и „Светове”, представени тогава от писателката д-р Иванка Денева в библиотеката  (2006 г.) На фотоса той е в компанията на Атанас Славов, с когото го е свързвало искрено приятелство.

След премиерата, в централното фоайе на библиотеката бе открита Изложба илюстрации на художника Борис Стоилов към детската книга на Владимир Зарев „Голямата странна градина”, която ще бъде експонирана до 28 ноември. Илюстрациите са рамкирани и могат да бъдат закупени в библиотеката като чудесен коледен подарък.

Повече от час Владимир Зарев раздаваше автографи на почитателите си. Издателят Стойо Вартоломеев сподели, че е щастлив от интереса на сливенската публика към романа и детската книга на писателя, като е приятно изненадан не само от големия брой присъстващи на събитието, но и от продадените само за час рекорден брой книги – над 60.

От името на кмета на община Сливен, Стефан Радев, бяха връчени цветя на гостите.

 

Автор:
Иванка Денева Източник: РБ „С. Доброплодни” - Сливен
Публикация:
21.11.2022 г. 17:22
Посетено:
473
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/35896-premiera-na-romana-na-vladimir-zarev-obarkani-v-svobodata-v-regionalnata-biblioteka-v-sliven