Издания / премиери

Представяне на книгата „Clair de Lune“ с автор Жюстин Томс

16 ноември 2022 г., 17.30 ч., Нов български университет

Представяне на книгата „Clair de Lune“ с автор Жюстин Томс

 

◊ ПОКАНА

Център за книгата и департамент „Нова българистика“ отправят покана за представяне на книгата „Clair de Lune“ с автор Жюстин Томс на 16 ноември 2022 г. от 17.30 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещ на събитието е доц. Морис Фадел, а дискутанти са Мариана Мелнишка и Вартануш Топакбашян, главен редактор на вестник „Ереван“

През последните 10 години авторката работи задълбочено по темата за гоненията над арменците около 1915-а, Европа отпреди, по време и след Втората световна война, идването на социализма в България и лагерите у нас. В резултат се ражда вълнуващият епос Clair de Lune, който чрез развитието на един живот проследява динамиката на историческите процеси в България и Европа през ХХ век.

Мариана Мелнишка: Може ли да има нещо общо между "Алиса в Страната на чудесата" и "Престъпление и наказание"? Публикувани са почти по едно и също време - в 1865 и 1866 година, съответно в две далечни една от друга земи: кралство Великобритания и царска Русия. Но докато четях Clair de lune, усещах как думите завихрят познати картини и споделени събития от моя живот (без оглед на национална принадлежност), а синкопираният слог на разказвачката ме тегли през тунела на времето към преживяното от поне три поколения на съдбовния XX век. Който успее да стигне до дъното - в каменоломната, - не го посрещат с чаено парти, а го налагат за наказание, заедно с новороденото бебе (като в Алиса).

Връщането нагоре е в съвсем друг свят, разрушен, ограбен, но озарен и озвучен от плахата Лунна светлина. Звуците ѝ дават глътка въздух, намират човещина в най-тъмната сянка, за да отместят болката, както лагеристките местят големия камък от сивата канара. И понеже литературната алегория отразява в огледалото си малките радости и голямото страдание, то историите на фината арменка, бременната туркиня, образования българин, завистливия портиер и озверелите слуги на уж хуманния следвоенен режим разкриват нови персонажи във вечната морална дилема на Престъпление и наказание. А за прокудените от трите исторически превратности на XX век книгата е истинско лечебно откровение, но и полезен преговор на неусвоените поуки за XXI век.

* * *
Книгата е част от поредицата „Нова българска проза“ на издателство „Ерго“.

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата.

 

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
10.11.2022 г. 17:04
Посетено:
575
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/35809-predstavyane-na-knigata-clair-de-lune-s-avtor-zhyustin-toms