Издания / премиери

Български тийн(чик)-лит на английски

Роман от 16-годишната Снежина Маринова

◊ СЪБИТИЕТО

На 6 март 2007, вторник, от 18 часа
в Хеликон-Витоша, бул. "Патриарх Евтимий" № 68,

ще се състои премиерата на
дебютния роман на Снежина Маринова
,
написан направо на английски:

Fried Eggs, Bandages and High School Drama от Снежина Маринова

"Чета чиклит на английски и затова беше естествено да пропиша директно на този език",
твърди авторката.

. Изданието е осъществено от E-pay Rocks и е първата
българска електронно защитена книга.


◊ ЗА КНИГАТА И АВТОРКАТА

През есента на 1996 година, когато в английските книжарници се появява “Дневникът на Бриджет Джоунс”, едва ли авторката, Хелън Филдинг, е предполагала какво ще отприщи появата на нейното произведение. Днес, десетилетие по-късно, в книжарниците има специални отдели за чик-лит книги (от chick – момиче, жена (англ.); lit. – литература), героинята на Филдинг разполага с цяла армия от посестрими по съдба, а за да опишат пренасищането на пазара с подобни заглавия, кое от кое по-успешни и радващи се на непресъхващ читателски интерес, неизкушените от чик-лит издатели говорят за “проклятието на розовата корица”.

Като всеки успешно развиващ се литературен жанр, и чик-литът роди множество варианти. Един от най-успешните се оказа тийн чик-лит или, за по-кратко, тийн-лит, за съжаление, сравнително оскъдно разпространен у нас. Тук мястото на действието е училищният двор, а героините са гимназистки, обсъждащи съвсем сериозни за възрастта си проблеми – първи гаджета, родители, които не ги разбират, съученици, с които са в непрекъснато съперничество, училище, което им отнема голяма част от времето, което би трябвало да посвещават на много по-съществени неща, и т.н., и т.н.

Напоследък доста от писателите на чик-лит литература се ориентират към по-млада аудитория и се пробват повече или по-малко успешно на тийн-лит попрището. Но много малко са недостигналите зряла възраст автори, които пишат за връстниците си, или, с други думи – истинска рядкост са тийнейджърите, които пишат за тийнейджъри.

Снежина Маринова е на крехката възраст от 16 години. Книгата й, Fried Eggs, Bandages and High School Drama, написана на чудесен английски език, приковава вниманието още с първите си страници.

Наистина, прехвърляйки на един дъх романа, може би ще ви е малко трудно да повярвате, че авторката все още ходи на училище и пише домашни. С възхитителна лекота Снежина рисува за читателите си всекидневието на своята главна героиня и връстница, Аманда.

Аманда е изправена пред сериозно изпитание, а именно, преместване в ново училище – събитие, водещо със себе си, освен нови приятели и нови гаджета, безброй стресови ситуации и взривоопасни отношения. Изпълнена с типичния за годините си коктейл от несигурности, скрити зад предизвикателно поведение, и въоръжена с безспорен интелект и неустоим чар, Аманда лавира, повече или по-малко успешно, по коридорите и кабинетите на новото си учебно заведение, сблъсквайки се (в буквален и в преносен смисъл) с цяла галерия от ученици и учители, приятели и врагове. И, разбира се, с любовта. Проблемите на една тийнейджърка никога не свършват, предизвикателствата я дебнат на всеки ъгъл, а въртележката около нея е пълна – чудати родители, щури приятелки, момчета, които знаят какво искат, и такива, които си нямат и понятие, домашен любимец с неустановен пол, училищна пиеса с повече от неочакван край, конфликти, разминавания, скарвания и сдобрявания...

Авторката дарява героинята си с великолепна самоирония и свежо чувство за хумор. Забавните ситуации и умопомрачителните диалози, издържани в стопроцентово автентичен тийнейджърски стил, следват един след друг, действието се развива много бързо, почти толкова бързо, колкото и героите на книгата, които, типично за годините си, с всяка страница поднасят на читателите си нови изненади.

Прекрасен роман за тийнейджъри, а защо не и за техните родители и за всички, които помнят шеметните си гимназиални години, когато светът се преобръща по няколко пъти на ден, когато нищо не е трайно и всичко е завинаги.

Автор:
Йордан Ефтимов
Публикация:
02.03.2007 г. 13:16
Посетено:
315
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/3577-balgarski-tiyn-chik-lit-na-angliyski