Издания / премиери

Галин Никифоров пристига в София за премиерата на „Черна светлина“

В събитието на 13 октомври ще се включи и актьорът Алек Алексиев

Галин Никифоров пристига в София за премиерата на „Черна светлина“

 

Галин Никифоров пристига в София за премиерата на „Черна светлина“

В събитието на новия роман от автора на „Лисицата“ и „Тяло под роклята“ ще се включи и актьорът Алек Алексиев.

Името на Галин Никифоров отдавна е завоювало своето място сред тези на най-добрите съвременни български прозаици. Талантливият писател обаче често предпочита да остане встрани от светлините на прожектора, за да може да се отдаде напълно на своите истории.

След като новият му роман – „Черна светлина“ се превърна в едно от най търсените заглавия на Алея на книгата 2022, писателят пристига в София, за да се срещне със своите почитатели.

Официалната премиера на тази дълбоко разтърсваща, сурова и едновременно с това деликатна книга за болките на родителството, ще се проведе от 18:30 ч. на 13 октомври 2022 г. в Missia 23 (ул. „Мизия 23“, София).

Сред нейните нюанси ще ни разведе актьорът Алек Алексиев в ролята на главния герой, а прозорливият прочит на гл. ас. д-р Елена Борисова от  Института за литература към Българската академия на науките ще надникне над привидното значение на думите в този многопластов психологически роман.

Входът е свободен, а актуални новини около събитието може да откриете тук:

https://www.facebook.com/events/1120959898815205

„Черна светлина“ е суров, но същевременно деликатен и болезнен прочит на преодоляването на загубата и намирането на сила да се помириш с миналото. Това е книга за бащинството, за провала и за загубата. За отмъщението и за надеждата, че дори и счупен, някой ден светофарът на живота може би отново ще свети в зелено.

Галин Никифоров е сред открояващите се имена в съвременната българска литература. Автор е на романите „Умерено нежно”, „Добро момче”, „Фотографът: Obscura Reperta”, „Лятото на неудачниците”, „Лисицата”, „Тяло под роклята“. Отличен е с наградата „Роман на годината” за „Лятото на неудачниците”, а през 2011 г. печели националната награда „Елиас Канети” за романа „Къщата на Клоуните”. По новелата му „Нощта на мечтите“ през 2011 г. е създаден едноименен пълнометражен филм с режисьор Боби Костов.

Винаги съм харесвал израза „черна светлина“ не само защото е привиден оксиморон, нито защото е онази загадъчна част от спектъра, която трепти в невидимото. Става дума за друго пристрастие и друг смисъл… Става дума за това, че за мен черната светлина е най-добрата метафора на човешката душа, която си представям като едно меко черно кълбо, чиито дълбини просветват едва-едва. Защото в нея има и Мрак, и Светлина.

Галин Никифоров, „Черна светлина“

 

Черна светлина“ е реалистична, сурова, мъжка, но и пълна с чувствителност и доброта книга.

Веселина Седларска

 

Автор:
Изд. Сиела
Публикация:
11.10.2022 г. 11:40
Посетено:
521
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/35581-galin-nikiforov-pristiga-v-sofiya-za-premierata-na-cherna-svetlina