Издания / премиери

Среща със Силвия Томова и представяне на романа "Дългото лято на вечността"

4 октомври, 17 ч., Дом Канети - Русе, в рамките на XV Международен литературен фестивал "Духът на Европа"

 

◊ ПОКАНА

Международно дружество „Елиас Канети“ ви кани на среща със Силвия Томова и представяне на новия ѝ роман "Дългото лято на вечността". С участието на доц.  Мира Душкова.

Вторият ден на XV Международен литературен фестивал започва във вторник в 17.00 часа. Открива го Силвия Томова с новия си роман „Дългото лято на вечността“.

„… писателят, поетът и артистът изобщо е суетно същество, той нямаше да пише поезия, да издава книги или да се превъплъщава в различни роли на сцената, ако не искаше да се покаже, ако не търсеше одобрение и своето отражение в очите на другите…“ – казва Силвия в отговор на въпроса защо писателите ценят и искат срещи на живо с публика. А от срещата с нея публиката в Русе може да очаква „един открит разговор без забранени теми, без кокетничене“.

Заповядайте на 4 октомври от 17 часа в Дом Канети - Русе. Събитието е част от програмата на XV Международен литературен фестивал, тази година под надслов "Духът на Европа".

Преди няколко години фокус на фестивала беше политическият роман, а в известна степен книгата, която ще представя, има точно такъв фокус. Тя засяга заемането на страна тогава, когато светът отново се прекроява, когато лагерите, на които сме свикнали да се делим, се преобръщат и доброто, и злото вече не изглеждат точно така, както сме си ги представяли вчера.“ - Така ни подготвя за участието си Силвия Томова, която носи на фестивала последния си роман „Дългото лято на Вечността“.

Дългото лято на вечността

 „А и човек не бива да си прави изводи в средата на пътя. Докато не си сигурен и то безапелационно, че си загубил битката, то тогава е напълно възможно тя дори да не е започвала. Краят на живота е добър ориентир, но ако гледате на света от вашата си гледна точка. Аз пък ви казвам, че битката продължава и отвъд. И че нищо не сте разбрали от играта на стражари и апаши, любов и омраза, възход и падение, надежда и разочарование, богатство и бедност.“

Силвия Томова е родена на 09.06.1973 г. в София. Завършила е специалностите „Дефектология“ и „Журналистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Публикувала е във вестниците „Литературен вестник“, „Литературен форум“, „Словото днес“, списание „Книгите днес“ и др. През 2001 г. излиза първата й книга романът „Кожа“, следват сборниците с разкази „Добър ден, Р.“ (2006) и „Черни маслини и двама мъже“ (2010), и романът „Тит от Никомедия“ (2012).

През 2007 г. получава Първа награда от Националния конкурс за къс разказ „Рашко Сугарев“. Носител е на приза „Книга на годината“ на академия „Либер“ (2010). Нейни разкази са превеждани на хърватски, полски и беларуски.

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
03.10.2022 г. 16:42
Етикети:
Международно дружество „Елиас Канети“Мира ДушковаСилвия ТомоваРусепредставяне на книга
Международен Литературен фестивал – Русе
Дългото лято на вечността
Посетено:
622
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/35530-sreshta-sas-silviya-tomova-i-predstavyane-na-romana-dalgoto-lyato-na-vechnostta