Издания / премиери

Премиера на новата книга на Нася Кралевска

Сборникът ще бъде представен от Тони Николов, проф. Евелина Келбечева и Филип Димитров, а текстове от книгата ще прочете актьорът Руси Чанев

Премиера на новата книга на Нася Кралевска

 

◊ ПОКАНА

На 29 септември (четвъртък) от 18:30 часа в Литературен клуб "Перото" - НДК в София ще бъде представена най-новата книга на филолога и журналист Нася Кралевска, със заглавие „По кривите пътеки на българския преход (и още). Поглед отдалече“, която излиза на книжния пазар с логото на издателство РИВА.

Сборникът ще бъде представен от Тони Николов, проф. Евелина Келбечева и Филип Димитров, а текстове от книгата ще прочете актьорът Руси Чанев.

Книгата съдържа публицистични текстове и интервюта, които проследяват събития и съобщават факти от различни държави. Повечето от тях отразяват моменти от случващото се в България през годините на прехода от диктатура към демокрация.

„Не приемам преднамереното твърдение на привържениците на червения строй, че за престъпленията му е старомодно и безпредметно да се говори и пише. Че подобни действия са „пещерен антикомунизъм“. Всички знаем, че ужасите на нацизма и до днес са предмет на нови книги, филми, изследвания, научни студии. Макар че те отдавна са приключили и са съответно наказани. Въпреки това никой не ги определя като „пещерен антинацизъм“ и не омаловажава обнародването им. При комунизма – просъществувал по-продължително от нацизма и отнел живота на повече човешки същества – нещата стоят другояче“, гласи цитат от книгата.

Тоталитарният комунистически режим не е достатъчно изследван, разобличен и порицан, въпреки че пораженията от него са видими и тежки. Те се откриват в промитото съзнание на част от хората, расли и манипулирани близо половин век, в неравенството, в обезценяването на моралните ценности, в незнанието на историческата истина.

„У нас, с променено име, политическата му организация продължи своето съществуване и не се разкая или извини за многобройните си злодеяния. Лишена от идеология или по-точно – с фалшива, тя чества своите годишнини и герои, без да счита това за „пещерен комунизъм“. Не спира да манипулира обществото чрез изпитаните си прийоми – лъжи, полуистини, фалшификации на историята“, се казва още в книгата.

Нася Кралевска е филолог и журналист. Автор е на книгите „Без заглавие. Рушители и строители на България“, „Споделено детство“, „Communism versus Democracy - Bulgaria 1944 to 1997“, „Без заглавие. Комунизмът в битка с демокрацията“.

 

За издателство Рива

Създадено през 1990 г., РИВА е едно от първите частни издателства в България. Неговата тематична програма е ориентирана към историята, философията, обществените науки, художествената литература от български и чуждестранни автори, гръцката и латинската епиграфика, музикологията. РИВА публикува световни и български писатели, трудове на учени и изследователи с международен престиж.

Автор: Издателство "Рива"
27.09.2022 г. 12:07
Посетено: 253
Етикети: Руси Чанев, сборник, интервюта, проф. Евелина Келбечева, Тони Николов, представяне на книга, издателство "Рива", Филип Димитров, публицистични текстове, Нася Кралевска
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/35478-premiera-na-novata-kniga-na-nasya-kralevska