Издания / премиери

Представяне на „Американски деликатеси“ от Катерина Стойкова в София

Поетесата разделя времето си между брега на Черно море в България и хълмовете на Кентъки в САЩ

Представяне на „Американски деликатеси“ от Катерина Стойкова в София

 

◊ ПОКАНА

Представяне на „Американски деликатеси“ от Катерина Стойкова в София

След фурора на представянето на „Американски деликатеси“ на сцената на „Книга на плажа“ в Експозиционен център „Флора“ - Бургас, Катерина Стойкова ще се срещне с читатели и в есенна София!

На 28 септември от 18 ч. в Камерна зала на Младежки театър, ще отворим сърцата си за чиста литература без примеси. Всеки е добре дошъл да се включи. Входът е свободен.

„Тази книга не дойде на един дъх и не се сглоби лесно. Отне дузина несполучливи опита и на английски, и на български през последните пет години. Но през март тази година узнах за един конкурс в САЩ за поетични книги на имигранти и с лекота съставих „имигрантски“ ръкопис на английски. Тогава реших, че мога да опитам да направя същото и на български и този подход ми помогна. Разбира се, получиха се съвсем различни ръкописи и българският ми харесва повече. Английската версия засега е върната обратно в чекмеджето. Та казах, че книгата не се сглоби лесно, но пък книгите ни приличат на нас и истината е, че и аз самата не се сглобих лесно. Последните няколко години ми бяха… бавни, хайде така да го кажем. Но изпълзявам от период на лутане и стъпвам в бъдещето с повече надежда.“ – Катерина Стойкова

Катерина Стойкова е автор на няколко поетични книги, включително „Втора кожа“ (ICU, 2018), „Птичка на перваза“ (ИК „Знаци“, 2017), „Как наказва Бог“ (ICU, 2014), „Бодливото прасе на ума“ (Broadstone, 2012), „Неделимо число“ („Факел експрес“, 2011) и „Въздухът около пеперудата“ („Факел експрес“, 2009). Тя разделя времето си между брега на Черно море в България и хълмовете на Кентъки в САЩ. Катерина пише, живее и мисли на два езика.

 

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
26.09.2022 г. 07:39
Етикети:
Посетено:
691
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/35467-predstavyane-na-amerikanski-delikatesi-ot-katerina-stoykova-v-sofiya