Издания / премиери

Ценна книга за Райна Кабаиванска в Нов български университет

Албумът се разпространява с малка грамофонна плоча

Ценна книга за Райна Кабаиванска в Нов български университет

 

Ценна книга за Райна Кабаиванска в Нов български университет

Неслучайно слоганът на издателство „Scripta Maneant“ е „Написаното остава!“. Ако се докоснете до лимитираното им издание „Raina Diva“ с подзаглавие „Ritratto di un'anima = Portrait of a soul“ ще разберете защо. Книгата е направена така, сякаш завинаги трябва да остане на този свят. Качеството на съдържанието, дълбочината на изследването, майсторството на изработката, изисканите материали правят албума произведение на изкуството.

Италианската изразителност и чувственост се усеща още от първите страници с бележките на редакторите Джорджо Армароли и Федерико Ферари: Срещата с нея, запознанството и незабавното спечелване на нейното приятелство представляваха за нас и за нашето издателство източник на огромна гордост, която ни ръководеше и насърчаваше в реализирането на този том, посветен на нея.

Надяваме се, че сме се справили със задачата и сме илюстрирали достойно нейното изкуство и нейното невероятно чувство за човечност… Благодарение на истински и дълбоки творци като Райна Кабаиванска операта може да продължи да звучи в душите ни с непроменена съвременност, след повече от четиристотин години история.

Куратор на изданието е Фабио Чепели, а текстовете са от Франческо Канеса, Фабио Сепкли, Карло Фонтана, Адуа Верони и Дино Вилатико. Книгата е двуезична - на италиански и английски, като преводът на английски език е на Лаура Лопардо. Галерията от снимки припомня за силата на интерпретативното изкуство на Райна Кабаиванска. Успешната кариера на великото сопрано преплита съдбата ѝ с творци, изграждащи културната история на 20-ти век. Фотографиите позволяват на читателя да проследи златните години на италианската и световна култура.

Албумът се разпространява с малка грамофонна плоча, която съдържа Tosca: Vissi d'Arte- Atto II и Suor Angelica: Senza mamma на Джакомо Пучини.

От цялостната визия, създадена от издателство „Scripta Maneant“ струи почит и уважение към Райна Кабаиванска, желана от композиторите, обичана от публиката и определяна като рядък диамант в история на операта.

Библиотеката на Нов български университет притежава екземпляр № 43 от общо 777.

 

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
19.09.2022 г. 14:19
Етикети:
Библиотека на Нов български университетЦентър за книгатаРайна КабаиванскаНБУ
Лаура Лопардо
Дино Вилатико
Адуа Верони
Карло Фонтана
Фабио Сепкли
Франческо Канеса
Фабио Чепели
Федерико Ферари
Джорджо Армароли
издателство „Scripta Maneant“
„Raina Diva“
Посетено:
637
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/35424-tsenna-kniga-za-rayna-kabaivanska-v-nov-balgarski-universitet