Издания / премиери

Нова книга представя живота и творчеството на Георги Марков

Премиерата на книгата ще бъде в София на 12 септември от 18 часа в „Нов театър“ - НДК

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 12 септември (понеделник) от 18:00 часа в „Нов театър“ - НДК, приятели и ценители на творчеството на писателя Георги Марков отбелязват 44 години от гибелта му с представянето на новото преработено и допълнено издание на документалната хроника „Аз бях той. Писма и документи за съдбата и творчеството на Георги Марков“, която излиза с логото на издателство "Рива".

Писателят Георги Марков избира свободата на Запад, за да изрече свободно онова, което има да каже за несвободна България. На него дължим „Задочните репортажи за България“ и великолепните есета, без които е невъзможно да си представим днес „България под комунизма“. И до днес творчеството му продължава да възторгва едни и да ядосва други, а за личността и съдбата на Георги Марков продължава да се спори разгорещено.

Богатият архив, събран в новото преработено и допълнено издание на документалната хроника „Аз бях той. Писма и документи за съдбата и творчеството на Георги Марков“, ще помогне на всички читатели да си отговорят на въпроса кой е Георги Марков.

Георги Марков е роден на 1 март 1929 година в Княжево. Той е един от най-ярките представители на българската проза от 60-те години на ХХ век. През 1969 година заминава за Италия на посещение при брат си Никола. Установява се в Лондон, където започва работа в Би Би Си и сътрудничи на радио „Дойче Веле“ и радио „Свободна Европа“.

На 7 септември 1978 година на моста „Ватерло“ в Лондон Георги Марков е прострелян в дясното бедро с отровна сачма от агент на тайните служби на комунистическа България. Писателят издъхва на 11 септември в лондонската болница „Сейнт Джеймс“. След неговата смърт на Запад излизат „Задочни репортажи за България“. У нас те са публикувани едва след 10 ноември 1989 година.

 * * *

За издателство "Рива"

Създадено през 1990 г., "Рива" е едно от първите частни издателства в България. Неговата тематична програма е ориентирана към историята, философията, обществените науки, художествената литература от български и чуждестранни автори, гръцката и латинската епиграфика, музикологията. "Рива" публикува световни и български писатели, трудове на учени и изследователи с международен престиж.

 

 

Автор:
Издателство "Рива"
Публикация:
10.09.2022 г. 16:47
Етикети:
представяне на книгаГеорги Марковнова книгаиздателство "Рива"
„Аз бях той. Писма и документи за съдбата и творчеството на Георги Марков“
документална хроника
Посетено:
751
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/35343-nova-kniga-predstavya-zhivota-i-tvorchestvoto-na-georgi-markov