Издания / премиери

Представяне на романа „Белези от рая“ от Добри Станчов във Варна

4 август, 18:00 часа, Литературен кът към Алея на книгата

Представяне на романа „Белези от рая“ от Добри Станчов във Варна

 

◊ ПОКАНА

Заповядайте на 4 август от 18:00 часа в Литературен кът към Алея на книгата – Варна, където ще се състои представяне на романа „Белези от рая“ от Добри Станчов!

Книгата ни пренася в Добруджа през 30-те години на миналия век и е вдъхновена от легенда за събития, случили се само на няколко километра от Каварна. Един вълнуващ роман за стремежа към истината, силата на любовта и белезите, които всички носим в душите си.

В събитието ще се включи и авторът на сборника с разкази „Вдъхновенията на Артиста“ - Дамян Д. Рейнов.

Представянето е част от културната програма на Алея на книгата – Варна.

 

За книгата и автора

Добри Станчов вече е познат на българските читатели под псевдонима Дого Танкарт, с който публикува приключенски романи и увлекателни разкази. Но една легенда за събития, разиграли се край родния му град Каварна, го вдъхновява да напише роман за Добруджа през 30-те години на XX век. За целта той се връща не само към миналото, но и към своите корени, към историите, които неговите дядовци са му разказвали докато е бил дете, към езика, с който е израснал – езикът на старите българи, езикът на изчезващото добруджанско село.

Това е книга за живота в чифлика на едно малко черноморско село – за ежедневния труд и хармонията между селските хора и майката природа, за недоимъка и малките радости в живота, за вечния поход в търсене на истината и преоблечената в съчувствие лъжа, за влюбването от пръв поглед и захаросания вкус на съкровените любовни трепети, за кръчмарския патриотизъм и сеирджийството на цял един народ, за начертаните от съдбата пътеки, за живота и смъртта, за надеждата. ~ Авторът

„Белези от рая“ прилича на своеобразен тих пристан, подслонил в уюта на страниците си думи от една отминала епоха, думи живи и звучни, думи съкровища, които непосредствено те пренасят в друг свят, колкото далечен, толкова и познат, скъп и облъхващ с топлина.
~
Мария Кацикова-Митева, редактор

 

За „Вдъхновенията на Артиста“ и Дамян Д. Рейнов

„Вдъхновенията на Артиста“ е едно вълнуващо пътуване из мистичните светове на миналото, настоящето и бъдещето. В дебютния си сборник с разкази Дамян Рейнов преминава отвъд пределите на времето и въображението, използвайки умело различни жанрове и препратки към любими автори, творби и герои. Сборникът излиза през 2021 г., а през май 2022 г. е отличен с Литературна награда "Светлоструй".

Роден в Габрово и завършил актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, в момента авторът живее в гр. Пловдив, където работи като актьор, режисьор и драматург. Дамян Д. Рейнов е писателският псевдоним, под който публикува творбите си.

*

Заповядайте в Литературен кът към Алея на книгата – Варна на 4 август от 18:00 часа, за да се потопим в света на хубавите книги с Добри Станчов и Дамян Д. Рейнов!

 

 

Автор:
Издателство „Лемур“
Публикация:
02.08.2022 г. 14:21
Етикети:
разказироманпредставяне на книга
Дамян Д. Рейнов
„Вдъхновенията на Артиста“
Добри Станчов
„Белези от рая“
Издателство „Лемур“
Посетено:
817
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/35175-predstavyane-na-romana-belezi-ot-raya-ot-dobri-stanchov-vav-varna