Издания / премиери

Среща с Русана Бърдарска и представяне на нейния роман "Опитът"

2 август, 18:00 часа, Зала Областна администрация Бургас

Среща с Русана Бърдарска и представяне на нейния роман "Опитът"
 
◊ ПОКАНА
 
Издателство "Жанет 45" има удоволствието да се присъедини към поканата на Областна администрация Бургас и Народно читалище „Фар - 1946" град Бургас за
среща с Русана Бърдарска и представяне на нейния роман „Опитът" 
на 2 август, вторник от 18:00 часа в залата на Областна администрация (етаж 2). С участието на Емил Андреев.
 
Заповядайте с приятели: линк към събитието
 
За Русана Бърдарска
 
Русана Бърдарска е родена в Лом. Завършила е Английската гимназия в Пловдив, Българска филология в СУ „Климент Охридски" и Европеистика в Брюкселския университет. Работила е за български издателства и за Европейския месец на културата, Пловдив, 1999 г. От 2002 г. живее в Брюксел, където от 2006 г. е служител на Европейската комисия. Автор е на студия за постсимволизма, на академичен курс по превод за европейските институции и на теоретична разработка за евролекта, на публицистичен анализ на ромския проблем и на романа „6 тъжни разказа, 1 весел + 1 интерактивен" („Жанет 45", 2002 г.), който е издаден също в Полша и (частично) в Македония и с който авторката се счита за родоначалник на отворената, любителска литература (fanfiction). „Опитът" е вторият ѝ роман.

За „Опитът"
 
„Това е монументална творба. Авторката е твърде умна жена. И пише ужасно увлекателно. Виждаме постройката на собственото си време, виждаме я през телескоп и под микроскоп. И предизвикателствата за интелекта са толкова големи, че забравяме кое какво е."
~ Марин Бодаков
 
„Всеки би открил по нещо за себе си в този калейдоскоп, или по Бил Брайсън – в тази не много „Кратка история на почти всичко." Бърдарска оставя читателя без дъх. Тълкувателите на „постмодерното" ще имат доста работа."
~ Силвия Чолева
 
"Такъв жанр не се появява всеки ден в българската литература. А темите са несъмнено най-големите, „фундаменталните" – живота, смъртта, времето, езика, изкуството, любовта, бита и битието, да имаш и да бъдеш, съществуването и екзистенцията, личното време и обективно научното t, педантичното документиране на живота и на съзнанието на неизключителния обикновен човек (по Кнаугор) и епичното, нашата трагична незначителност, непосилните мащаби, в които се движи крехкият смисъл на живота ни и зловещата красота на звездното небе."
~ Антония Апостолова
 
„Не може да има никакво съмнение, пред читателя е постмодерен роман с всички игрови конструкции на постмодерното писане."
~ Яница Радева
 
„Владението на българския език е изумително. Това е една от книгите с най-красив и богат език, които съм чел. Размислите за смъртта по нищо не отстъпват на философията на Филип Ариес, а тези за бита и битието на жената са на висотата на "Вторият пол" от Симон дьо Бувоар. Трябва да си дадем сметка, че четем много значима книга от българка, от космополит, от надраснала "културния вакуум" художничка, чийто автопортрет крие още много, много тайни."
~ Георги Цанков
Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
01.08.2022 г. 17:21
Етикети:
романРусана БърдарскаЕмил Андреевсрещапредставяне на книгаИздателство "Жанет 45"
„Опитът"
Народно читалище „Фар - 1946"
Областна администрация Бургас
Посетено:
812
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/35173-sreshta-s-rusana-bardarska-i-predstavyane-na-neyniya-roman-opitat