Издания / премиери

Представяне на книгата „Псевдоним Вирус с окраска диверсия“, посветена на проф. Радка Аргирова

Среща с автограф на 11 август от 17:30 часа в Къщата на Архитекта - Стара Загора

Представяне на книгата „Псевдоним Вирус с окраска диверсия“, посветена на проф. Радка Аргирова

 

◊ ПОКАНА

Библиотека "Родина" ви кани на представяне на книгата „Псевдоним Вирус с окраска диверсия“, посветена на проф. Радка Аргирова.

На 11 август от 17:30 часа изданието ще бъде представено в Къщата на Архитекта на ул. „Сава Силов” 37. В града на липите ще гостуват заедно авторката на книгата Юлия Пискулийска и самата проф. Радка Аргирова.   

 

На 13 юли 1985 г. младата стипендиантка на „Хумболт“ Радка Аргирова донася в България клетки, заразени със страшен вирус, наречен „чумата на 20-ти век“. Най-видните умове на планетата са стъписани.

– Благославям този ден! – повтаря сега проф. Аргирова, но само тя си знае през какви перипетии е минала.

„Псевдоним Вирус с окраска диверсия“ документира неравната борба на младата Радка Аргирова за правото да изследва този вирус, свързан с имената на световни учени като Люк Монтание и Франсоаз Баре-Синуси (двамата получават Нобел за медицина, 2008) и Робърт Чарлз Гало от университета в Чикаго. Но в „страната на абсурдите“ това изключително научно събитие се превръща в стигма. Радка Аргирова е заподозряна, че е използвана като вносител на „биологично оръжие“ от САЩ. Държавна сигурност завежда дело срещу младата изследователка. 

Книгата се чете на един дъх като криминален роман. „Неправдоподобна“ история, а всъщност документална. Архиви, извадени от сейфовете на ДС, и факти от житейската история на проф. Аргирова, които звучат като роман на Оруел. Сглобката е направена от талантливата журналистка и писателка Юлия Пискулийска. Тя е автор на стихове и проза, председател на фондация "МОСТ- Медии, Общество, Семейство, Традиции" и организатор на здравен форум.

* * *

Входът е свободен.

Заповядайте!

Автор:
Библиотека „Родина” - Стара Загора
Публикация:
08.08.2022 г. 15:21
Етикети:
Юлия Пискулийскапредставяне на книгасрещи с автографСтара ЗагораБиблиотека „Родина”
проф. Радка Аргирова
„Псевдоним Вирус с окраска диверсия“
Посетено:
1096
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/35167-predstavyane-na-knigata-psevdonim-virus-s-okraska-diversiya-posvetena-na-prof-radka-argirova