Издания / премиери

Шедьоврите на Детската школа по живопис с ръководител Радко Мурзов влязоха в каталог

Представянето на колоритното издание е на 22 юли в Градската художествена галерия в залата, където е експонирана изложбата "50 години Школа по живопис с ръководител Радко Мурзов"

Шедьоврите на Детската школа по живопис с ръководител Радко Мурзов влязоха в каталог

 

◊ ПОКАНА

На 22 юли, петък, от 16:00 ч. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, ще има една многоцветна емоционална премиера. Радко Мурзов, уважаваният художник, който от половин век води най-популярната школа за рисуване в морския град, ще представи първите екземпляри на каталога, посветен на юбилея. Срещата с публиката ще бъде сред експонатите на голямата изложба "50 години Школа по живопис с ръководител Радко Мурзов", разположена в галерията.

Премиерата ще бъде повод за сърдечен разговор с възпитаници, родители, приятели и поддръжници на школата през годините. Радко Мурзов е подготвил каталог подарък за всеки един от участниците в изложбата и очаква с вълнение срещата с тях.

Художникът признава, че изборът на рисунките за юбилейното издание е бил много труден, но е успял да разположи на неговите 40 цветни страници най-добрите детски рисунки в историята на школата, както и да сподели своята ценна методика на преподаване.

“Ето например Невена Вълчева присъства, аз мислех, че е художник, а тя е станала архитект - споделя той пред Нина Локмаджиева, - на откриването на изложбата от Дюселдорф бяха дошли Аглика Христозова, от Австрия дойде Йоана Пометкова - още много мили срещи имах с мои възпитаници. Деница Янева, която сега има изложба в Художествения музей “Георги Велчев”, също е моя възпитаничка.

Тези пораснали деца сега ме прегръщат, целуват ме, казват ми, че годините в школата за тях са били най-приятните. Получавам и картички, които докосват сърцето ми, две от тях ще прочета на премиерата, те са много показателни за отношението на децата към мен.

Ще звучи пиано, нашият приятел актьорът Пламен Георгиев ще бъде с нас и всичко ще се случи в рамките на един свободен разговор, в който ще се включат и партньорите по проекта - Градската художествена галерия - Варна, Общинският детски комплекс Варна, на чийто адрес пристигаха повечето награди през годините, както и много близки хора, чиито пътища са се пресекли с школата.

Ще посрещна всички сред експозицията, където има постери от историята на школата, документи за получените награди, галерия на детската рисунка - рамкираните шедьоври на децата, които са станали художници, както и творбите на 26 деца от сегашния състав на школата и на участници в нашия пленер - деца от Украйна, Русия, Беларус. Над 200 произведения има в тази изложба, всичко в нея цъфти.

Винаги съм бил влюбен в детската рисунка и смятам че тя има място в галериите със своето наивно, парадоксално, цветно и ентусиазирано пресъздаване на детския свят.”

Премиерата на каталога е на 22 юли, петък, от 16:00 ч. на ул. “Любен Каравелов” 1.

* * *

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на фонд “Култура” на Община Варна.

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
21.07.2022 г. 16:34
Посетено:
1150
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/35121-shedyovrite-na-detskata-shkola-po-zhivopis-s-rakovoditel-radko-murzov-vlyazoha-v-katalog