Издания / премиери

Среща с Екатерина Петрова и книгата „Нещотърсач: 44 (не)обикновени предмета от близо и далеч“

06 юли 2022, 19:00 ч., Котка и мишка LOCAL, Капана - Пловдив

Среща с Екатерина Петрова и книгата „Нещотърсач: 44 (не)обикновени предмета от близо и далеч“

 

◊ ПОКАНА

Пловдив чете 2022 и Издателство "Жанет 45"

представят

Екатерина Петрова

и книгата „Нещотърсач: 44 (не)обикновени предмета от близо и далеч“

Модератор: Манол Пейков

06 юли 2022, сряда, 19:00 ч.
Котка и мишка LOCAL, Капана, ул. „Христо Дюкмеджиев“ 15 - Пловдив

Вход: свободен

 

„Нещотърсач: 44 (не)обикновени предмета от близо и далеч“ съдържа колекция от истории, посветени на предмети, които авторката – преводачката, журналистка и пътешественичка Екатерина Петрова, събира през годините.

Както подсказва подзаглавието ѝ, книгата Нещотърсач съдържа истории за 44 предмета от близо и далеч. Любопитната и разнообразна селекция, подредена тематично, включва изненадващи находки от целия свят: ботуши от Бутан, тротоарни плочки от Барселона по дизайн на Гауди, чаши за вино от Страната на баските, брошка с формата на сърце от Сараево, еспадрили от Пиренеите, скарабеи от Древен Египет, кутия с боклук от Ню Йорк, карта на Източен Берлин и много други. Разказвайки историите на конкретните предмети, Екатерина Петрова всъщност разказва и за местата, откъдето те произлизат, като ги поставя в по-широк езиков, културен, исторически или географски контекст. Интересна смесица между пътеписи, есета и разкази, текстовете са внимателно проучени и подплатени с любопитни факти, но пречупени през субективния поглед на авторката и личната ѝ биография на пътешественик. Художествено претворено през естетското око на Люба Халева, оформлението на книгата чудесно и с чувство за хумор улавя духа и настроението на историите. По този начин самата книга също се превръща в красив, носещ удоволствие и радост предмет – за четене и препрочитане, за притежаване и подаряване.

Tекстовете са първоначално публикувани в авторската рубрика „Нещотърсач“ на „Капитал Light“. В книгата ще намерите фотографии на Цветелина Белутова и Екатерина Петрова. Oформлението е на Люба Халева. Редактор е Надежда Радулова.

Лична, чудно-пъстра и лека за четене, "Нещотърсач" на Екатерина Петрова е като галерия с миниатюрни портрети – уж на вещи, но всъщност на места и култури. Приятно освежава паметта за безгрижното фланьорство от предходните две десетилетия.

Албена Шкодрова

 

"Нещотърсач" е като бездънен куфар, в който се побира цял един свят, пълен с вълнуващи сюжети – бележник Moleskine, матрьошка, бял потник, трохи от мадлени, жълто паве, люблянски змей, марсилски сапун, пилешка кост, наниз от мъниста. Екатерина Петрова разказва с литературен талант и журналистическо преклонение пред фактите историите зад всеки предмет от своята колекция, като неусетно ни предава от своята космополитност.

Ива Рудникова

* * *

Събитието е част от лятната културна програма на Пловдив чете 2022 и календара на културните събития на град Пловдив и се реализира с подкрепата на Община Пловдив.

 

Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
06.07.2022 г. 13:01
Етикети:
Посетено:
838
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/35035-sreshta-s-ekaterina-petrova-i-knigata-neshtotarsach-44-ne-obiknoveni-predmeta-ot-blizo-i-dalech