Издания / премиери

Книгата "Атанас Далчев в Солун и Истанбул" с представяне в София и Истанбул

23 юни, 18:30 часа, Книжарница и галерия "НБУ в ЦЕНТЪРа" - София

Книгата "Атанас Далчев в Солун и Истанбул" с представяне в София и Истанбул

 

◊ ПОКАНА

ИК "Жанет 45",
Книжарница и галерия "НБУ в ЦЕНТЪРа"
и проф. Хюсеин Мевсим
 
представят книгата "Атанас Далчев в Солун и Истанбул"
 
С думи за книгата доц. д-р Йордан Ефтимов
 
23 юни, четвъртък, 18:30 часа
Книжарница и галерия "НБУ в ЦЕНТЪРа" (ул. "Раковски" 191Б, София)
 
Заповядайте!

"Книгата на проф. д-р Хюсеин Мевсим не просто разкрива „непознатия Далчев“, но е книга-ключ за ново разчитане на поетиката на Атанас Далчев през детския спомен, травмата и превъзмогването ѝ (чрез писане). Книга, която съчетава литературно-историческия подход с психографията, географията и темпоралността в личното творчество. Всички трудове на Хюсеин Мевсим ме убеждават, че литературните текстове зависят не просто от времето, когато се раждат, но и от мястото, което ги ражда и което те пренасят (съхраняват) през (от) времето."
~
Д-р Антон Баев

"Книгите на Хюсеин Мевсим зададоха съвсем нов тон в изучаването на литературната ни история в последните десетилетия. Тя се еманципира и „кинематографично“ оживя в диалози, спомени, фийчъри и документи, в разчетени непознати страници от живота на българските поети и писатели. Прашните портрети, наредени върху „комода“ на литературното ни време, оживяха и заговориха в сценарийни диалози, в емоционални полемики с изследователя, поета и белетриста Хюсеин Мевсим. В новото Хюсеиново „фотоувеличение“ – този път на Атанас-Далчевата лична съдба, проблясват сцени и образи от солунските и цариградските времена, трансформират се в лирически и философски мотиви – недозабелязани и преоткрити. Пред очите ни е един нов Далчев – екзотичен, колоритен и неповторим, който нашепва: „на годините бързеят не всичко отнася...”
~ Проф. д-р Евдокия Борисова
 
 
Проф. д-р Хюсеин Мевсим (1964) е роден в с. Козлево, обл. Кърджали. Завършва българска филология в Пловдивския университет (1989). В момента е професор доктор по български език и литература в Анкарския университет. Автор на книги и изследвания върху българската литература, фолклор и история. Съставител и преводач на български и турски на различни антологии и сборници.
 
Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
22.06.2022 г. 14:23
Посетено:
612
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/34968-knigata-atanas-dalchev-v-solun-i-istanbul-s-predstavyane-v-sofiya-i-istanbul